Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg søke samme linje i flere fylker?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg skal søke videregående skole nå, og på mitt førstevalg skal jeg ha en skole som finnes i fylket jeg bor i for øyeblikket, som da ikke er noe problem. Det finnes ikke flere av denne linjen i fylket mitt, men det er det eneste jeg vil gå. Er det ikke da mulig at jeg kan søke denne linjen i et annet fylke for å ha de på mitt andre og tredje ønske? Jeg fant nemlig ikke noen mulighet til det. På forhånd, takk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Regelen er at du normalt kun kan søke skoleplass i fylket hvor du bor. Du må søke tre ulike utdanningsprogram i prioritert rekkefølge. Det betyr at du ikke kan sette opp tre like valg - altså kunne du heller ikke hatt samme utdanningsprogram på andre og første valget, selv om det hadde vært tilbud i fylket hvor du bor.

Det er viktig å sette opp tre ønsker. Fører du opp færre enn tre ønsker, vil du kunne bli plassert på et utdanningsprogram du ikke har søkt.

Du har ikke rett til inntak på en bestemt skole, selv om du har mulighet til å prioritere skoler. Klarer du ikke å konkurrere deg inn ved noen av de ønskede skolene, kan du bli tilbudt plass ved en skole du ikke har søkt.

Lykke til med søkingen.

Vennlig hilsen

Veiledningssenteret Follo i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søkt videregående skole - hva skjer nå?

Spent jente (colourbox.com)

I juli er førsteinntaket til videregående skole klart. Kommer du ikke inn der du helst vil, kan det likevel finnes muligheter. Her kan du lese om inntakene, hva du må huske på, svarfrister og ventelister.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning