Hopp til hovedinnholdet

Er syk og gravid. Kan jeg ta en pause i utdanningen?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg tar et årsstudium i geografi ved universitetet NORD. Jeg tar studiet samlingsbasert, og får ca. 7000 kr i stipend (stipend+lån) i mnd. Til jul besto jeg i tre fag som til sammen ga 30 stp. Jeg er gravid i 5 mnd, og er mye utslitt om dagen (har mye kynnere og har påbegynt bekkenløsning). Neste samling er i april, og muntlig eksamen e i juni. Jeg har termin i juli, så jeg har ikke mulighet til å reise så langt for å ta eksamen da (bor i lofoten, skolen ligger i tr.heim). - Er det mulig å ta en pause i studiene og fortsette der jeg slapp til neste år? - Om det er mulig med pause, hvordan blir det med stipendet da? Deler av stipendet er lån, må dette betales nå til sommeren eller vil det bli neste sommer om jeg tar pause? - Om det er mulighet for pause, hvordan går jeg frem?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
HeiDersom du må avbryte studiene på grunn av helsemessige årsaker, så kan du ha rett til sykestipend, som er en ordning som gjør at lån kan gjøres om til stipend og at avbruddet ikke regne som forsinkelse.
Dersom du får barn i løpet av studietiden, så kan du ha rett til foreldrestipend ved fødsel.

Dersom du har blitt syk i løpet av dette semesteret, så kan du søke om både sykestipend og foreldrestipend samtidig, etter at barnet er født.

For å beholde retten til foreldrestipend, så bør du ikke slutte, men heller snakke med skolen om muligheten til å få permisjon eller reservert plass.

Vennlig hilsen

 

Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning