Hopp til hovedinnholdet

Har læreren lov til å favorisere en elev?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei har lærerne lov til å favorittisere. Jeg har veldig gode karakterer, snakker aldri i timen, gjør alltid leksene, muntlig aktiv osv. Men jeg føler at kontaktlærerene favorittiser meg, ikke at jeg har noe imot det da. Eks nettet var nede slik at jeg ikke fikk sendt en presentasjon innen fristen, da sa jeg det til henne og hun sa at det ikke gjorde noe. Men en annen elev gjorde det samme og han fikk ikke utsatt det noe. Og når jeg spør når vi skal trekke plasser om jeg kan sitte ved veninnen min sybes hun det er greit og når vi jobber i grupper også. Men spør noen andre får de et klart nei. Hun gir også ganske ofte komplementer til meg noe jeg er glad for. Så med plassene har læreren jukset med trekkingen av og til å la to venner fra noen andre ikke sitte ved siden av hverandre, mens jeg har suttet med min vennine sikkert 5 ganger i år. Er det lov å favorittisere egentlig.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Opplæringen i skolen skal bygge på likeverd. En lærer bør derfor søke å behandle elevene rettferdig. Fordi elever har ulike behov for tilrettelegging, betyr det ikke at alle elever skal behandles likt. Det kan for eksempel være sosiale eller psykiske grunner til at to elever får sitte ved siden av hverandre eller ikke. Dette er opp til læreren å styre.

Hvis du opplever forskjellsbehandlingen som ubehagelig, kan du være med å rette opp i dette ved å la være å be om privilegier. Du kan også støtte dine medelever hvis de reagerer på urettferdig behandling. Du kan også ta en prat med læreren om at du ønsker at alle elever skal få like muligheter i klassen.

Lykke til!

Hilsen

Elev- og lærlingombudet i Oslo

i samarbeid med Ung.no

Finn ditt Elev- og lærlingombud på elevombudene.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg blir urettferdig behandlet av læreren min

Frustrert jente foran PCen (colourbox.com)

Læreren min blir alltid sint på meg og gir meg dårligere karakterer enn jeg fortjener. Hva kan jeg gjøre?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning