Hopp til hovedinnholdet

Har jeg krav på hjemmeundervisning for å greie å fullføre grunnskolen?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 15, snart 16 år og lurer på mine rettigheter når det gjelder ungdomsskole. Jeg har slite med psykiske problemer som angst og deprisjon i en del år nå. Jeg har gått på vanlig skole og 2 forskjellige SMI skoler. Jeg går til psykolog hos BUP og gjort det i rundt 2-3 år. Jeg går nå i 10.klasse men jeg klarer ikke mer. På grund av mine psykiske problemer klarer jeg ikke gå på skolen lenger. Jeg har nå ikke gått på skolen på 3 uker og lurer på hva jeg har rett på. Jeg klarer absolutt ikke gå på skolen, men har lyst og fullføre. Har jeg krav på hjemmeundervisning fks? Eller annen spesial undervisning for og kunne fullføre grunnskolen? Isåfall hva og hvordan får jeg dette til? Takk på forhånd

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du er motivert for å fullføre grunnskolen, på tross av psykiske problemer! Det er flott at du stiller spørsmål, prøver å finne løsninger og på den måten tar ansvar for situasjonen du er i.

Skolen har et stor ansvar i å tilpasse undervisningen og legge til rette for at du skal greie å gjennomføre. Eksempler på tilrettelegging kan være å ha undervisning i liten gruppe, å ha framføringer foran lærer, å ta skriftlige prøver som muntlige høringer, bytte klasse, samtaler med lærer/rådgiver/helsesøster mm. Det er viktig at du forteller skolen hva som gjør at det er vanskelig å følge den vanlige undervisningen eller være i klassen. Kanskje du kan foreslå at skolen og psykologen din tar et møte om hvordan du har det og hva som kan gjøres?

Skolen kan også be om hjelp og ideer fra Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT). Det kan hende du har krav på spesialundervisning. I så fall må PPT kartlegge situasjonen din og komme med en uttalelse som anbefaler spesialundervisning. Jeg legger ved to artikler om PPT og spesialundervisning.

Hvis du er langvarig syk, kan du ha krav på undervisning hjemme. Les mer om dette her på Utdanningsdirektoratets sider

Med ditt pågangsmot tror jeg du kommer til å klare dette!

Lykke til!

Hilsen

Elev- og lærlingombudet i Oslo

i samarbeid med Ung.no

Finn ditt Elev- og lærlingombud på elevombudene.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT)

PPT skrevet på ei tavle (colourbox.com)

PP-tjenesten er for barn og ungdom som har en vanskelig opplærings- eller oppvekstsituasjon. Den hjelper skolene med å sikre at alle som trenger det får hjelp og støtte.

Les mer

Rett til spesialundervisning

Gutt får hjelp av lærer (colourbox.com)

Elever har rett til tilpasset opplæring eller spesialundervisning dersom de har behov for det. Her finner du informasjon om hva spesialundervisning er og hvem som har rett til dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning