Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg få råd til å studere?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg skal søke høyere utdanning, men sannheten er at jeg ikke har pengene til det. Jeg bor hos mamma, og per i dag jobber jeg mye for betale utgiftene for oss begge, da mamma ikke kan jobbe så mye og får støtte fra nav. Selv med stipend og lån går det ikke for meg, da får vi ikke betalt for oss. Jeg har heller ikke lyst på gjeld til lånekassen. Derfor lurer jeg på hvor stor mulighet jeg har til å jobbe ved siden av lærerstudiet? Eller om jeg rett og slett burde ta et friår å jobbe for å spare penger til studiet, så jeg slipper lån? Håper dere kan hjelpe meg med tips og svar. Den økonomiske situasjonen vår tynger meg fælt og jeg føler egentlig at sjansene for utdanning er små.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så leit å høre om situasjonen din. Jeg forstår at du synes det er skremmende å tenke på dette med å komme gjennom studietiden med tanke på økonomiske forhold.

Du beskriver at du ikke ønsker deg gjeld, og det skjønner jeg godt. For å være ærlig så er det faktisk slik at de aller fleste som studerer kommer seg gjennom studietiden ved hjelp av stipend og lån. Dette gjelder særlig for studenter som flytter hjemmefra for å studere. Da blir også en del av lånet omgjort til stipend når du er ferdig med eksamen. Stipend er penger du får, mens lån er penger du låner. Bor du hjemmefra kan du velge å kun få stipend dersom du ikke ønsker lån. Du kan lese mer om dette på Lånekassen sine nettsider ved å klikke her

En del studenter jobber deltid eller tar ekstravakter for å skape en litt mer komfortabel økonomisk tilværelse. Dette avhenger såklart av individuell arbeidskapasitet, om de har dyre levekostnader og hvor krevende de opplever studiet. 

Du nevner også at du er redd for at du ikke skal få muligheten til å utdanne deg. Jeg skjønner at det er vanskelig å tenke på deg selv når du også tenker på din mor og dette med å ta opp lån. Husk at moren din får støtte fra NAV, og hun er ikke ditt økonomiske ansvar - selv om det kanskje er vanskelig å tenke på det på den måten. For at du skal kunne følge dine mål og drømmer så er du nødt til å ta hensyn til deg selv. Lærerutdanningen er en trygg utdannelse, og det alltid behov for lærere rundt omkring i landet. Økonomisk er ikke dette et risikabelt yrke, og du kan se for deg en stabil lønn når du kommer ut i jobb. 

Du kan også legge utdanningsplanene på vent og jobbe et år for å spare opp penger. Jeg legger ved noen artikler under dette svaret som gir deg mer informasjon om jobbsøking.

Hva du burde gjøre er dessverre vanskelig for meg å bestemme, men jeg kan ihvertfall si at studielånet fra Lånekassen er en veldig vanlig investering å ta, og du trenger ikke bekymre deg for tilbakebetalingen før du er ferdig utdannet og i arbeid. I tillegg er dette et av de "snillere" lånene med lav rente og mulighet for utsettelse ved behov. Men du må selvfølgelig må du lytte til din egen stemme og ta et valg du er komfortabel med. 

 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning