Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg studere dersom jeg er interessert i internasjonal politikk?

Jente 16 år
 

Spørsmål

1) Er 16 år og går på vg1. Lurer på om jeg kan ta opp 1-2 fag dersom jeg ønsker å forbedre standpunktkarakteren (helst ikke som privatist, helst i en skole hvis muligheten er der), men samtidig studere på universitet eller høyskole?

2) Jeg får grunnstipend pga foreldrene har ganske lav inntekt - kan jeg kanskje få det når jeg studerer videre i høyere utdanning, altså univ. eller høyskole? Eller blir dette også regnet ut som lån, og må betales tilbake? (Kommer mest sannsynlig bo med foreldrene fremdeles mens jeg studerer)

3) Hva annet enn politi, advokat/jurist og sosiolog kan jeg studere (i Norge) dersom jeg er interessert i internasjonal politikk, (menneske)rettigheter, lover, historie og samfunnsfag? Hva med yrker - kunne dere nevnt noen? Takk på forhånd :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålene dine!

1. Når du tar opp fag tar du det som privatist. Da betaler du for eksamen i de fagene du ønsker å forbedre. Det er bare eksamen du betaler for, men du kan ta undervisning hvis du ønsker det på ulike privatskoler. Det kan også være mulig å hospitere i en videregående skole, da følger du undervisningen i en skoleklasse. Du kan lese mer om dette på unginfo.no.

Du kan ta opp fag mens du går på videregående. Det er smart for da kommer den nye karakteren din på vitnemålet ditt, i kvoten for førstegangsvitnemål. Hvis du tar opp fag etter at du har gått ut av videregående søker du i ordinær kvote med den nye karakteren.

Det er mulig å ta opp fag samtidig som du går på universitet eller høgskole.


2: Når du studerer på universitet eller høgskole, så kommer du inn under et annet regelverk en når man går på videregående. Da er det andre ordninger som gjelder.

Når du tar høyere utdanning er det blant annet ikke et eget grunnstipend for de med foreldre med lav inntekt. Faktisk så ser ikke Lånekassen lengere på foreldrenes inntekter. I stedet kan du få studielån, og dersom du bor borte fra foreldrene dine og ikke tjener for mye selv kan deler av dette lånet bli gjort om til stipend etter at du har fullført eksamen.

Bor du hos foreldrene dine vil alt sammen være lån.

Du kan lese mer om hvor mye du kan få til høyere utdanning på Lånekassen sine hjemmesider.

3. Du har mange ulike muligheter når du er interessert i internasjonal politikk, menneskerettigheter, lover, historie og samfunnsfag. Det er mange spennende utdanninger og yrker!

På utdanning.no kan du søke på de ulike interessene dine og få opp både utdanninger og yrker relatert til dette. Eksempelvis kan du søke på menneskerettigheter, historie, internasjonal politikk og samfunn.

Søk litt på ulike ord og let litt rundt. Kanskje finner du noe du ikke visste om?

Håper dette var til hjelp!

Vennlig hilsen

 

Lånekassen og UngInfo i Oslo i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning