Hopp til hovedinnholdet

Kan han ta en ny fagutdanning?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Kjæresten min er 21år og har gått 3år på VGS som helsefagarbeider og siste året på generell studiekompetanse. Han besto ikke siste året. Han jobber nå som helsefagarbeider men uten fagbrev for han har ikke vært lærling. Nå har han bestemt seg for å bli bilmekaniker. Vi har prøvd å få forlenget lærlingtid men uten hell noen steder. Og søker han på offentlig VGS vil han havne nederst på lista fordi han ikke har ungdomsrett. Jeg lurer på om det er mulig å ta bilmekaniker utdanning som privatist uten å ha noe yrkesfaglig i bunn? Og hvordan blir det da med det praktiske stoffet han må gjennom og evt lærlingtid etterpå? Og hvordan er det med voksenrett til utdanning i hans tilfelle? Og til slutt, hvilke andre muligheter har han ellers? Hilsen en fortvilet kjæreste.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Alle har rett på videregående utdanning, men bare en gang. Kjæresten din har valgt et løp som gir generell studiekompetanse og har brukt opp sin ungdomsrett på det, selv om han ikke har bestått alle fag.

Det er flott at han ønsker en fagutdanning, men det er dessverre ikke så enkelt å ta et fagbrev når man har brukt opp ungdomsretten sin, fordi slike utdanninger tilbys kun i videregående skole. Når man har brukt opp ungdomsretten sin får man heller ikke rett på voksenopplæring når man blir 25 år.

Utdanningen for å bli bilmekaniker er fireårig, to år på skole og to år som lærling. For å være kvalifisert for å bli lærling må han ha programfagene fra vg1 og vg2. Han trenger ikke å ta fellesfagene på nytt.

Han kan gjerne søke på vg1, men du har rett i at hans søknad først vil bli vurdert etter at alle med rett har blitt tatt inn. Hvis han ikke får plass i offentlig skole kan han se om han finner private tilbud, eventuelt ta programfagene som privatist. Vi er helt enig i at det er krevende å ta praktiske fag som privatist.

Det kan også være mulig å begynne direkte i lære, uten å ta programfagene først, da blir læretida forlenget for å erstatte dem. Det er bedriften selv som bestemmer om de tar inn en lærling på det grunnlaget, her kan det være stor variasjon i muligheter fra fylke til fylke, og fra bransje til bransje.

Et annet alternativ er å ta fagbrev etter praksiskandidatordningen. Det får han ved å jobbe innen fagfeltet, istedenfor skole/lære. Han må selv skaffe seg relevant jobb. Kravet for å melde seg opp til fagprøve etter denne ordningen er at han må dokumentere 5 års relevant og allsidig praksis fra fagfeltet og i tillegg bestå en teoretisk eksamen på Vg3 nivå (praksiskandidateksamen) før fagprøve kan avlegges. Fagopplæringen i fylket deres kan gi ham mer informasjon om denne ordningen dersom det er aktuelt.

Korteste vei til et fagbrev for kjæresten din, er å bygge på den skolegangen han allerede har fullført. Hvis han får læreplass som portør eller som helsefagarbeider, kan han ta fagbrev etter 2 år. Hvis han ikke får læreplass, men relevant jobb, kan han ta fagbrev etter å ha jobbet fulltid i ca. tre år, etter praksiskandidatordningen.

Mulighetene kan variere en del avhengig av yrke og hvor man bor. Sjekk gjerne om det finnes et karrieresenter i det fylket dere bor, hvor han kan få gratis veiledning om de mulighetene som finnes.

Håper det var til hjelp. Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning