Hopp til hovedinnholdet

Hvordan er et årsstudium opplagt?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Hvordan er et årsstudium opplagt? Et det som en vanlig skolehverdag med undervisning hver dag? Er det fadderuke? Hva og hvordan er Samfunnsvitenskapelige fag- emnestudier( tenker spesielt på NTNU)? Lønner det seg å ta et årsstudium selv om man ikke tenker å ta en videreutdanning innenfor faget, eller er det bortkastet tid og penger?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

årsstudium kan være lagt opp veldig forskjellig, så hvis det er noen spesielle årsstudium du tenker på, bør du se på nettsidene til universitetet eller høyskolen som tilbyr det.

Generelt sett er det ofte undervisning hver dag med obligatorisk oppmøte på høyskoler. På universiteter er det ofte mye mindre undervisning, og lite av den er obligatorisk. Likevel kan dette også variere etter hva og hvor du studerer.

Fadderuke er det også for årsstudium. 

Du spør også om hva samfunnsvitenskapelige fag og emner går ut på: Det du ville kalt for et fag på grunnskolen eller videregående, kaller man emner på høyere utdanning. Oftest tar man tre-fire emner i halvåret, og avslutter de med en eksamen etter et halvt år. Det finnes likevel unntak her også. 

Hvis du vil vite mer om hva samfunnsvitenskap er, kan du for eksempel lese om det på Store norske leksikon.

Til slutt lurer du på om det lønner seg å ta et årsstudium selv om du ikke skal fortsette. Dette er litt vanskelig å svare på. Det spørs litt hva som er viktig for deg.

På den ene siden tenker jeg at det alltid er spennende og gøy å lære nye ting, og samfunnsvitenskap er absolutt et interessant felt. Hvis du er usikker på hva du skal studere senere, kan et årsstudium være en fin måte for å bli bedre kjent med seg selv. For eksempel lærer du litt mer om hva slags type fag du liker å studere ("drøftefag" vs. realfag for eksempel) og om du foretrekker selvstendig eller klasseromsundervining. I tillegg blir du sikkert flinkere til å skrive akademiske oppgaver og tekst generelt.

På den andre side er det ganske uvanlig å få en relevant jobb basert på et årsstudium alene. Da kreves det gjerne erfaring i tillegg. Et årsstudium gir deg også et litt større studielån. Samtidig vil mange sikkert foretrekke det over et jobbeår fordi de synes skole er gøy. Du bør altså tenke på hva du vil prioritere av disse tingene. Det er absolutt ingen fasit, og begge alternativene har sine fordeler og ulemper.

Håper likevel svaret var til hjelp. Vil du vite mer om spesifikke årsstudium ved NTNU, anbefaler jeg at du kontakter studieveilederen til studieprogrammet.

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning