Hopp til hovedinnholdet

Hvor mange eksamener må jeg ta?

Jente 17 år
 

Spørsmål

hei, eg går på to skoler. Den eine er vanlig norsk skole VG1 og den andre er tamilsk skule(valar tamizh 10) som eg bare tek prøver i. No har eg fått beskjed om at for å få ekstra poeng så skal eg ta tamisk nivå II skriftlig men eg har glemt å søke om muntlig. Er det eit problem? er det nok med at eg tek prøve som privatist i mormål eller må eg ta prøve i den tamiske skula også. det er jo bare karakteren eg tek som privatist som kjem på vitnemålet, ikkje sant? foreldrene mine insisterer på at eg skal ta begge. men siden det blir fleire prøver så syns eg at det blir veldig stressende.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du vil ta eksamen i ditt andre morsmål! Det er lurt å dokumentere formelt at du behersker flere språk.

For å få godkjent tamilsk nivå II på vitnemålet ditt, må du som privatist opp til både skriftlig og muntlig eksamen. Du kan gjerne ta skriftlig eksamen nå i vår, og melde deg opp til muntlig eksamen til høsten.

Du kan lese om språkpoeng på hjemmesiden til Samordna opptak. Fagsammensetningen din spiller inn, så snakk også med den som er vitnemålsansvarlig på skolen din for å få klarhet i hva som gjelder i ditt tilfelle.

I norsk sammenheng har det ingen hensikt å ta eksamen i den tamilske skolen, du har rett i at det kun er privatisteksamener som kommer på vitnemålet ditt. Hvis foreldrene dine ønsker at du skal ta eksamen i tamilsk skole, så har det nok noe med hva du kan bruke det til i hjemlandet. Det kjenner ikke vi til, men ta en prat om det hjemme.

Lykke til med eksamener!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Språkvalg på ungdomsskolen

koffert med flagg (colourbox.com)

På ungdomsskolen kan du velge mellom fremmedspråk, norsk/samisk fordypning eller engelsk fordypning. Her finner du informasjon om alternativene, og hvilke konsekvenser valget gir senere.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning