Hopp til hovedinnholdet

Hvilken utdanning for å bli kosmetolog?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er veldig usikker på hva jeg skal bli. Har tenkt på lege, psykolog fordi det er noe jeg har stor interesse for spesielt psykolog. Men ser at jeg jeg sliter på grunn av karakterer. Så jeg tenkte litt og jeg er ganske interessert i sminke og hud, så kanskje kosmetolog er noe for meg. Så da lurer jeg på hvilken utdanning jeg burde ta, jeg er ikke noe flink med hår så derfor er ikke frisør noe for meg. Hvordan er det å få jobb som dette? Er lønnen bra? Jeg håper virkelig jeg får svar! er det noen psykolog jobber der det er greit å ha 3.5 i snitt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

og takk for ditt spørsmål.

Norske kosmetologer og hudterapeuters forbund pleide å ha ei oversikt over kosmetologutdanninger på nettsiden sin. Den er nå nede på grunn av oppussing, men hvis du kontakter dem, får du helt sikkert svar på aktuelle utdanninger. Kontaktinformasjon finner du i margen til høyre her.

Ellers har også Utdanning.no en del informasjon om lignende yrker og deres tilhørende utdanninger, blant annet sminkør, hudpleier, negledesigner og mye mer. Der finner du også informasjon om lønn.

Jeg vet dessverre ingenting om jobbmulighetene, da det ikke finner noen oversikt over dette. Kanskje Norske kosmetologer og hudterapeuters forbund kan si noe generelt om dette også.

Du sier også at du er interessert i psykologi, medisin og lignende. Så spennende. Dette finner du også en del informasjon om på Utdanning.no. Du har dessverre rett i at det er vanskelig å bli psykolog eller lege med 3,5 i snitt. Det er stor konkurranse om studieplassene og derfor høye karakterkrav. Det kan likevel være mulighet for å bli psykolog om du forbedrer snittet ditt litt:

Ved Universitetet i Oslo og NTNU i Trondheim er det veldig vanskelig å komme inn på profesjonsstudiet i psykologi med karakterer fra videregående, men på Universitetet i Tromsø og Universitetet i Bergen kan man komme inn om man får toppkarakterer på årsstudiumet deres i psykologi først.

Der må man altså først søke seg inn på psykologi årsstudium, få veldig gode karakterer, og slik kvalifisere til å begynne på profesjonsstudiet som gjør deg til psykolog.

Per i dag er poenggrensene følger:

Årsstudium i psykologi ved Universitetet i Tromsø: 40,4 (førstegangsvitnemål) og 41,6 (ordinær kvote).

Årsstudium i psykologi ved Universitetet i Bergen: 46,8 (førstegangsvitnemål) og 49,0 (ordinær kvote)

Regn ut hvor mye poeng du vil få på Utdanning.no sin karakterkalkulator, og les mer om å være psykolog her.

I tillegg er du også mulig å studere psykologi som fag. Da blir du ikke psykolog og kan ikke behandle folk, men du blir en slags ekspert på psykologi og kan jobbe med organisasjoner, i administrativt arbeid, markedsføring, personalledelse, i skolen og mye annet. Da tar du gjerne en bachelor eller master, og eventuelt en doktorgrad.

Ellers har du også andre yrker innen psykologifeltet, for eksempel psykiatrisk sykepleier eller noen av disse jobbene

Les gjerne artikkelen under svaret, og husk at du også kan snakke med rådgiveren på skolen din om utdanningsspørsmål. Håper svaret var til hjelp!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du bli psykolog?

Bli psykolog? (colourbox.com)

Mange drømmer om å bli psykolog og jobbe med mennesker. Men for å komme inn må du jobbe hardt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning