Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli ta et yrkesfag etter Studiespesialisering?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Har søkt studiespesialisering til høsten. Mest av alt fordi jeg er svært usikker på hva jeg har lyst til å bli. Det jeg lurer på er selv om jeg får generell studiekompetanse, er det helt umulig for meg å f:eks få yrker som går mer ut på yrkesfag linjene på vgs? Hvis du skjønner hva jeg mener... Et eksempel: Jeg er ferdig på vgs, har generell studiekompetanse, men finner ut at jeg egentlig vil bli sveiser eller snekker elns. Er det likevel mulig å bli det, eller er det for sent da? Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

og takk for ditt spørsmål!

Det kan være veldig vanskelig å ta et yrkesfag etter Studiespesialisering. Man har bare rett til å fullføre videregående én gang, så du vil sannsynligvis ikke få begynne på nytt på videregående etterpå.

Hvis du fullfører Studiespesialisering og finner ut at du vil bli for eksempel sveiser etterpå, kan det likevel være én mulighet. Du kan søke jobb i en lærebedrift, jobbe der noen år, og så gå opp til fag-/svenneprøve. Denne ordningen kalles praksiskandidat.

Det er helt normalt å være usikker på hva man skal på videregående eller senere i livet også. Hvis du finner ut at Studiespesialisering blir helt feil, kan du faktisk bytte utdanningsprogram én gang på videregående. Du bør likevel bestemme deg for dette i løpet av første år på videregående, så du eventuelt kan søke noe annet før 1. mars til neste år.

Studievalg er vanskelig, men om du får generell studiekompetanse får du jo også mange muligheter på høyskole eller universitet senere.

Hvis du vil snakke med noen om dette, anbefaler jeg at du tar en prat med rådgiver på skolen din. De er til for akkurat slike ting som usikkerhet, informasjon om skole, jobb og lignende.

Håper svaret var til hjelp!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan jeg bytte utdanningsprogram på videregående?

Jente tenker seg om (colourbox.com)

Har du valgt feil linje på videregående? Fortvil ikke. Det kan være mulig å bytte, selv om skoleåret har begynt.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning