Hopp til hovedinnholdet

Hvilken videregående for å bli ingeniør?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg har lyst til å bli en teknologiker enten de som designer biler eller en intengiør som jobber med å designe eller forske på fornybar energiskilder, sånn også får meg til å jobbe utenlands sånn som kina og japan og tjene masse penger på det og få en god fremtid. Jeg bor i stavanger og går i 8 trinn og vil veldig få hjelp til å finne ut hvilket av videregående skolene her i landet (ville likt stavanger)jeg burde søke i for å bli Ingieniør og hva snittet mitt må være for å komme inn i sånne skoler. Jeg lurte også på at kan jeg gå i jåttå videregående skole i stavanger for å bli noe sånn. Jeg lurte også på om hva snitte i jåttå er og hvilket fag jeg kan ta for å bli en ingeniør. Dette vil hjelpe meg med å rekke mitt mål. Men det er bare vis dere svarer på dette spørsmålet. Plizz dette året har mine karakterer synket og niende og tiende vil hjelpe meg med å rekke mitt mål men da må derre hjelpe meg med å finne hvordan jeg kan bli det jeg har lyst til å bli når jeg blir stor. Takk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

det er mange videregående skoler i Stavanger som du kan gå for å senere bli ingeniør.

Ingeniør er en tre-årig utdannelse på høyskole eller universitet etter videregående. Det finnes veldig mange måter å komme inn på denne utdanningen.

Resten av svaret blir kanskje litt for detaljert til at du trenger å bekymre deg over det nå.

1. Ta et utdanningsprogram på videregående som gir deg generell studiekompetanse. Det får du via de fleste tre-årige løpene, eller et yrkesfag + Påbygging til generell studiekompetanse på siste år. I tillegg trenger du matematikkfagene R1 (eller S1 og S2), R2 og Fysikk 1. Disse fagene er lettest å ta hvis du går Studiespesialisering og velger realfag på andre og tredje år. 

2. Ta generell studiekompetanse (tre-årig videregående eller yrkesfag + Påbygging), og gå et ett-årig forkurs på høyskole/universitet i stede for å ta mattefagene og fysikk.

3. Ta fag-/svennebrev i et yrkesfag, og deretter søke seg inn på et relatert ingeniørstudium. Det heter y-veien og finner ved noen skoler. 

Dette kan føles som mye å sette seg inn i, men du har heldigvis god tid. Jeg vil anbefale deg å ta en prat med rådgiver på skolen din. De er til for spørsmål som dette, og kan være en god samtalepartner når du velger utdannings- eller yrkesvei.

I følge nettsidene til Jåttå videregående skole har de bare yrkesfag og Idrettsfag. Du må altså enten gå yrkesfag + Påbygging eller Idrettsfag hvis du vil gå der. Så må du bestemme deg om du vil ta matematikken og fysikken som privatist eller om du heller vil gå ett år forkurs. Eventuelt kan noen av yrkesfagene også gi deg plass på et relevant ingeniørstudium.

Igjen vil jeg anbefale deg å snakke med rådgiver på skolen. Da er det lettere å få oversikt over mulighetene dine og hva som vil passe deg best. Hun kan også hjelpe deg med å finne snittet til de ulike skolene.

Håper svaret var til hjelp. Lykke til :)

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning