Hopp til hovedinnholdet

Hvilke karakterer teller?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, beklager hvis dette er noe dere har svart på tidligere - jeg fant det i så fall ikke. Per nå ligger jeg an til å få enten 1/IV eller 2 i standpunkt i matematikk. Jeg skal i tillegg ha eksamen i matte, og ligger an til å få 1 eller 2 på den. Dersom jeg får karakteren 1 på eksamenen, får jeg, etter hva jeg vet, anledning til å ta den på nytt på høsten. Vil karakteren jeg får på høsteksamenen erstatte både standpunkt og eksamenskarakter, dersom begge disse er 1, eller kun eksamenskarakteren? På forhånd takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvis du får karakteren 1 i standpunktkarakter i matematikk, men blir trukket ut til eksamen og består den, regnes faget likevel som fullført. Begge karakterene kommer på vitnemålet.

Hvis du får karakteren 1 i standpunktkarakter i matematikk og ikke blir trukket ut til eksamen, skal skolen gi deg mulighet til å gå opp til eksamen i faget som elev ved første anledning, vanligvis på høsten. Det samme gjelder hvis du blir trukket ut til eksamen, men får karakteren 1 på den. Hvis du består eksamen på høsten blir faget godkjent. Både eksamenskarakter og standpunktkarakter kommer på vitnemålet.
Hvis du ikke melder deg opp, ikke møter eller stryker på nytt må du ta opp faget på egen hånd som privatist. Kun privatistkarakteren kommer på vitnemålet.

Hvis du får karakteren IV (ikke vurdert) som standpunktkarakter får du ikke flere muligheter fra skolen til å ta faget som elev, og hvis du kommer opp til eksamen vil resultatet bli annullert. Hvis du får IV må du altså uansett ta faget opp som privatist. Kun privatistkarakteren kommer på vitnemålet.

Hvis du er vg2-elev: For å ha rett til inntak på vg3 må alle fag fra vg2 være fullført og bestått. Det er mulig å få inntak selv om du har en stryk, hvis skolen vurderer at du har faglig kapasitet til å klare det neste året. Du stiller imidlertid svakere når du skal konkurrere om plass, fordi du formelt ikke har noen rett til inntak.

Hvis du er vg3-elev: Alle fag er nødt til å være bestått for å få et godkjent vitnemål etter vg3, hvis du mangler et fag vil en eventuell søknad til høyere utdanning bli stoppet. Hvis du må ta opp fag til høsten vil du miste muliheten til å få førstegangsvitnemål.

Håper det var oppklarende, du finner også informasjon i artiklene nedenfor. Snakk gjerne med rådgiver på skolen din om hva som blir aktuelt i ditt tilfelle. Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Stryk på eksamen - hva kan du gjøre?

Trist jente (colourbox.com)

Fikk sommerferien en dårlig start da du så karakteren fra eksamen? Klaget du på karakteren uten å få medhold? Dette er dine rettigheter og muligheter.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Hva skjer hvis du ikke fullfører alle fag?

Gutt på skolen (colourbox.com)

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag? Her kan du lese hva konsekvensen blir for deg og hvilke muligheter du har til å komme deg videre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag