Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil bli farmasøyt. Må jeg være god i matte?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei :) jeg er svært interessert i å ta farmasøyt utdanning(ønsket er i apotek) men er visse ting jeg lurer på. Hørt at jobben innebærer litt mekk av medisiner, finne ut åssen dem lages&selge dem, og hjelpe de som jobber som apotek teknikere. Men jeg er svært dårlig i matte, derfor lurer jeg på om dette er kjempeviktig. Evt. Om det går ann å istedenfor veien her med påbygg+høyskole, og gå rett ut fra vgs(apotekteknikk kompetanse) til farmasøyt universitet i utlandet? Altså få diplomet der, og fortsatt jobbe i Norge? Ønsket mitt er stort, og det høres ut som en kjempetrivelig jobb, jeg har hatt diverse skoleår og ulike valg jeg har tatt og det har endt dårlig.. Nå vil jeg fullføre og få en bra jobb :) selv om det tar flere år med utdanning! Men jeg mestrer salg/henvisning vil jeg gjette, og om jobben ikke er mye matte men heller mer å kunnye mye om sykdommer&pugging føler jeg at jeg kan mestre.. Er bare noen dritt fag som kjemi/matte jeg rett og slett ikke mestrer. Hva synes dere :)?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for ditt spørsmål!

Så utrolig bra at du er motivert for å skaffe deg drømmejobben!

Jeg vet ikke helt om jeg skjønte av spørsmålet ditt hvilken utdanning du tar nå.

Apotekteknik er altså et eget utdanningsprogram på videregående. Som Apotekteknikker hjelper du kunder med å finne riktig legemiddel, og bidrar med tips og råd i forhold til medisinbruk.

Yrket farmasøyt er delt opp i to ulike beskyttede titler, provisorfarmasøyt og reseptarfarmasøyt.

Provisorfarmasøyt er mastergrad i farmasi fra universitet, og reseptarfarmasøyt er bachelorgrad i farmasi ved høgskole. I begge tilfeller er opptakskravet generell studiekompetanse med en realfagskombinasjon. Dette betyr at du må ta:

  • matematikk R1 eller S1 og S2 og
  • enten fysikk 1, kjemi 1 eller biologi 1

Det er ikke nødvendigvis slik at du må være god i matte når du utfører jobben, men for å komme inn på utdanningen må du altså ha fullført disse fagene. Utdanningen vil dessuten omhandle blant annet matte og  kjemi. Hvis du ikke liker matte og kjemi kan dette altså bli en utfordring.

Når det gjelder farmasiutdanning i utlandet har nok de fleste studiene de samme kravene om matte som det norske utdanningsløpet. Det kan dermed bli vanskelig å ta utdanningen i utlandet for å slippe unna matte og kjemi for så å jobbe som farmasøyt i Norge.

ANSA.no kan du lese litt om farmasiutdanning i utlandet. Der finner du blant annet informasjon om utdanninegn i Australia, Canada, Danmark, Polen, Storbritannia, Sverige og USA. Du kan ta kontakt med ANSA hvis du har flere spørsmål om utdanning i utlandet, eller bare vil diskutere mulighetene dine.

 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Godkjenning av utenlandsk utdanning i Norge

Kan du bruke utdanninga du tek i utlandet, her heime? NOKUT og ANSA kan gi deg svar på godkjenning av utdanning tatt utanfor Noreg.

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning