Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta realfagskurs i sommer?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt som går TIP1 og tror jeg skal ta fagbrev som bilmekaniker. Jeg vil deretter gå videre på Y-veien og bli ingeniør, men da må jeg ta et 6 ukers matte kurs (r1 -r2 tror jeg det var?) Det jeg lurte på var om jeg kan ta det kurset nå i sommerferien og hvor dette kurset holdes henn? Og hvis jeg skulle bestemme meg for å studere økonomi/finans må jeg da ha generell studiekompetanse med denne matten? Eller holder matten (som i kurset) Eller må jeg ha spesiell studiekompetanse? Takker veldig for svar! Nettsider som denne forandrer liv og kan virkelig gjøre en forskjell! Hilsen gutt 16 :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du har utdanningsplaner!

Du har rett i at du kan søke enkelte ingeniørutdanninger via y-veien hvis du tar et relevant fagbrev. Da trenger du ikke generell studiekompetanse i tillegg, og realfagene er normalt bygget inn i den treårige ingeniørutdanningen. Med fagbrev har du nemlig annen kompetanse som vanlige ingenørstudenter ikke har, så de kan ta bort noe annet i y-veisutdanningene.

Hvis du ikke tar fagbrev, eller hvis du ønsker en ingeniørutdanning som ikke bygger videre på TIP-fag, så trenger du generell studiekompetanse og realfag. Det er mulig å få de nødvendige realfagene ved å søke tress- eller forkurs, her kommer sommerkursene inn. Du kan ikke ta disse kursene nå, fordi de krever generell studiekompetanse.

Hvis du ønsker å ta mer matematikk nå, må du ta fag fra videregående skole som privatist, eller sjekke om det er mulig å ta dem gjennom skolen. Snakk med rådgiver om det du lurer på. Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Matematikk i videregående opplæring – hva skal du velge?

Hva skal jeg velge - mattmatikk (colourbox.com)

T, P, R, S-matte, programfag og fellesfag – det kan være vrient å velge riktig vei i mattejungelen. Vi gir deg noen tips til å hjelpe deg å velge riktig!

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Fagskole – noe for deg?

Klasserom (colourbox.com)

Fagskoler er korte, yrkesrettede utdanninger og er et alternativ til universiteter og høyskoler. Om du vil fort i jobb, eller du ikke har studiekompetanse og ikke ønsker å ta påbygg, kan fagskoler være et godt valg for deg.

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning