Hopp til hovedinnholdet

Hva går jeg på vgs for å bli kjemiker e.l.?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Heihei :) Jeg tror kanskje jeg vil bli kjemiker, fysiker, biolog eller biokjemiker. Jeg lurer på hva jeg bør velge på videregående skole for å kunne bli det? Her hvor jeg bor er det lite å velge i på vgs. Kan man utdanne seg det om man har studiespesialisering? Og hvilke karakterer bør jeg ha?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

og takk for ditt spørsmål.

Hvis du vil bli kjemiker, fysiker, biolog, biokjemiker eller lignende, er det absolutt Studiespesialisering som er det mest relevante på videregående. På andre og tredje år kan du velge fordypning i realfag og ta fag som biologi, fysikk, kjemi, matematikk og lignende. 

Etter Studiespesialisering kan du studere kjemi, biologi, biologisk kjemi/bioteknologi eller lignende på en universitet eller høyskole.

Karakterkravene for å komme inn på Studiespesialisering varierer mellom hver enkelt skole, men hvis du snakker med rådgiver på ungdomsskolen din, kan du kanskje få svar på hva poenggrensen ligger på der du bor.

Karakterene for å komme inn på høyskole og universitet varierer også veldig etter hvilket studium du søker på helt spesifikt, men ta gjerne en prat med rådgiver på skolen din hvis du har lyst til å planlegge så langt frem i tid allerede.

Ellers anbefaler jeg også Utdanning.no. Der kan du søke opp spesifikke yrker og utdanninger, eller bare søke etter interessene dine, for eksempel "kjemi" og få opp relevante yrker og studier.

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning