Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg søke på særskilt grunnlag?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, er ferdig på vgs og går ut med 3.95 i snitt. dyskalkuli ønske komme inn på lærer studiet 1-7 klasse, men har bare to i matte Er det mulig å komme inn på særskilt grunnlag? Også lurer på hva som er på og karakter fra vgs. Står ofte på at man trenger 240 i skolepoeng og har jeg da det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du har klart å bestå matematikk til tross for at du har dyskalkuli!

Det finnes ikke noe som heter særskilt grunnlag når man søker høyere utdanning, men i helt spesielle tilfeller kan man få dispensasjon, dvs. få unntak fra kravet om generell studiekompetanse.

Dette kan du bare få hvis du ikke er i stand til å dekke kravene til generell studiekompetanse og ikke fyller mer enn 24 år i søknadsåret. Det er imidlertid ikke mulig å få dispensasjon fra spesielle opptakskrav, og karakterkravene til lærerutdanningene er et slikt spesielt opptakskrav.

Du kan altså ikke søke på en lektorutdanning eller grunnskolelærerutdanning uten å ha bedre karakter i matematikk, men det kan være mulig å søke på utdanning som f.eks. barnehagelærer, faglærer eller spesialpedagog.

Vi forstår ikke hva du mener med det siste spørsmålet, men tallet refererer antagelig til studiepoeng fra høyere utdanning. Et fullt studieår på høgskole/universitet gir 60 studiepoeng, så 240 studiepoeng tilsvarer en fireårig høgskoleutdanning.

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Samordna opptak - slik søker du studieplass

Samordna opptak

Samordna opptak hjelper deg å sende en samlet søknad til opptak ved universiteter og høgskoler. De har oversikt over viktige frister og dokumentasjon du må sende inn for å søke studieplass.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning