Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta realfag som privatist og få de på vitnemålet?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har stryk i realfag, men vil ikke gi opp, så jeg må ta året om igjen, men får ikke lov å ta realfag igjen. det jeg lurte på om var, hva hvis jeg velger andre fag på vgs, men tar de realfagene etter skolen som privatist, uten å ha hatt dem på skolen, vil de regnes med på vitnemålet? vil jeg klare å komme inn på medisin med sånne fag? eller har jeg rett til å be om å få et ekstra år på skolen med realfagene?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

du kan fint ta realfagene du trenger som privatist, og få dem regnet med når du søker høyere utdanning, for eksempel medisin.

Men du vil bare bli regnet i ordinær kvote hvis du bruker mer enn tre år på videregående. Privatisteksamener tatt etter fullført videregående vil også bare telles i ordinær kvote. 

Vil du ha privatisteksamenene på vitnemålet, må du altså ta privatisteksamenene mens du fortsatt går på videregående. Ellers kommer de bare på en egen karakterutskrift. Du kan likevel bruke dem til å søke medisin.

I utgangspunktet har man bare rett på tre år undervisning på videregående, eller fire år hvis man blir lærling eller gjør et omvalg. Det er altså ikke sikkert du kan få et nytt år.

Jeg foreslår at du kontakter rådgiver eller noen i administrasjonen på skolen for å finne en løsning på dette. Se også artiklene jeg har lagt under svaret.

Håper svaret var til hjelp. Lykke til!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning