Hopp til hovedinnholdet

Hvilke fag trenger jeg for å bli lege og farmasøyt, og hvordan tar jeg disse fagene?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei jeg håper virkelig at dere kommer med gode råd og tips til meg, sliter veldig mye med hva eg skal gjøre? jeg ferdig med 1VGS, gikk på helse og oppvekst med studiekompetanse(3hopb), jeg trives så godt både med klassmilijø og fagene. men har ulemper også, som at vi har lite mate og får ikke velge(får 1p,2p,s1). jeg tenker å studere enten farmasøyt eller lege, derfor trenger jeg mye mate men spørs. er 1.hva kan jeg gjør og hvordan kan jeg ta de fagene jeg mangler...? 2. hvilken fag trenger jeg for å komme inn? hvis jeg skal ta det i etter vidergående opplæring, hvor og hvordan?, må jeg betale selv og hvor mye? hvordan kan spare/få fleste mulig point, er det forskjell på søking når man stopper etter vidergående og tar opp fag før søking til høyskole/inverstet hva skjer med point eg får av de fagene jeg mangler hvis jeg tar de? hvrdan regner finnes det andre måter å gjøre det på si, kom på råd plazzzzz vet ikke hva,hvordan skal gjøre det håper på god svar takk :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for dine spørsmål!

Hvilke fag trenger jeg for å komme inn?

Yrket farmasøyt har blitt delt opp i to ulike beskyttede titler: provisorfarmasøyt og reseptarfarmasøyt.

Utdanningen til reseptarfarmasøyt er et treårig høgskolestudium. For å komme inn på dette trenger du

  • matematikk R1 eller S1 og S2,
  • og enten fysikk 1, kjemi 1 eller biologi 1

 

Provisorfarmasøyt er en mastergrad i farmasi, en femårig universitetsutdanning. For å komme inn på dette trenger du:

  • matematikk R1 eller matematikk S1 og S2
  • fysikk 1
  • kjemi 1 og 2

 

For å utdanne deg til lege må du studere medisin. For å komme inn trenger du:

  • matematikk R1 eller matematikk S1 og S2
  • fysikk 1
  • kjemi 1 og 2

 

Hvordan ta opp fagene du mangler?

Først kan du snakke med rådgiver på skolen din og høre om det er mulig å få ta fagene på skolen. Hvis dette ikke går, må du ta fagene du mangler som privatist.

Man kan melde seg opp til privatisteksamen to ganger i året på privatistweb.no. Som privatist betaler du for å ta eksamen. Man betaler en eksamensavgift per fag. Prisen i 2016 er 1 000 kr pr. fag man tar for første gang. Hvis du vil ta opp fag fordi du vil forbedre karakteren din, koster det 2 000 kr pr. fag. Dette er bare en betaling for selve eksamen men det finnes muligheter for undervisning også, ved å betale for undervisning på privatskoler eller ved å følge undervisningen (hospitere) ved en videregående skole. Snakk med rådgiver hvis du har spørsmål om dette.

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote

Når du søker høyere utdanning er det to forskjellige kvoter. Kvoten for førstegangsvitnemål søker man i når man er under 21 år og IKKE har tatt opp fag/forbedret vitnemålet sitt etter fullført videregående skole. Denne kvoten er laget for at det skal være litt enklere å komme inn for elever som kommer "rett fra videregående". Du søker i denne kvoten med vitnemålet ditt fra videregående frem til du er 21 år.

Du søker høyere utdanning i orinæt kvote hvis du tar opp fag som privatist etter avsluttet videregående skole. I ordinær kvote søker også alle som er over 21 år. Disse søkerne har ofte tilleggsspoeng for alder, tidligere fullført utdanning osv. Derfor er ofte poenggrensene høyere i denne kvoten.

Selv om du tar opp fag, vil du søke i kvoten for førstegangsvitnemål, men da uten fagene du har tatt opp etter videregående. Da søker du altså i to kvoter samtidig, med to forskjellige poengsummer. Les mer om dette i artikkelen under svaret.

Dette var mye informasjon. Send oss gjerne et nytt spørsmål hvis det var noe du ikke forsto, eller noe du ikke føler du fikk et godt nok svar på. Du kan også snakke med rådgiver på skolen om dette!

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Matematikk i videregående opplæring – hva skal du velge?

Hva skal jeg velge - mattmatikk (colourbox.com)

T, P, R, S-matte, programfag og fellesfag – det kan være vrient å velge riktig vei i mattejungelen. Vi gir deg noen tips til å hjelpe deg å velge riktig!

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning