Hopp til hovedinnholdet

Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre med livet mitt. Det er så mange valg å ta. Hva kan jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er ei jente som er god på skolen 5-6 i det meste. "Problemet" er at i det siste, så har jeg mistet sinnsykt mye motivasjon. Og karakterene mine går nedover til 4+ - 5 uansett om jeg øver like lenge som før. Jeg skal nå opp i 10ende. Etter det er det vgs. Tenkte å søke på en bra skole som er 40min unna, på studiespess. Men ettersom det er nå heller jeg mere mot å flytte noen timer unna sammen med hunden min, og ta hundefag for å gjøre noe jeg virkelig trives med! I Steden for det samme kjedelige. Jeg har dog kroniske sykdommer, men nekter å tro at det har noe med "problemet" og motivasjonen å gjøre... I det siste føler jeg bare at jeg nesten har en form for depresjon... Dette dilemmaet er så stort og skolen forventer så mye (også unødvendig mye!). Jeg vil liksom LEVE! Men jeg blir stoppet. Føles som om livet mitt ikke gir noe mening. Jeg gråter nå. Som jeg gjør hver kveld... Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre med livet. Jeg vil velge det riktige, men det er så mye hensyn å ta...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at du gjør det bra på skolen, men at du opplever at du nå mangler motivasjon. Forstår at det kan være frustrerende for deg. Det kan være veldig overveldende å oppleve at en har så mange viktige valg foran seg når en er ung. Det å oppleve at presset blir for stort i forhold til skole og andres og egnene forventninger kan tappe deg for energi. Det er kanskje det du opplever nå. Kanskje mister du også litt motivasjon når det går mot sommerferie. Det er vanlig.

Jeg forstår det slik at du har ett år igjen på grunnskolen. Det er bra for da har du ganske god tid til å finne ut hva du egentlig vil videre, eller hva du kan tenke deg å gjøre etter grunnskolen. Det kan være fint for deg og skrive ned tankene dine og hva du vil gjøre med livet ditt. Du trenger heller ikke å lage for mange faste planer, men skriv ned hva du liker å gjøre og hva som gir deg glede. 

Siste året på grunnskolen vil du også få anledning til å få veiledning med rådgiver på skolen om hva du kunne tenke deg å gjøre videre.

Siden du ikke har det så greit akkurat nå så vil jeg anbefale deg å dele det med familien din eller en god venn. De kan gi deg støtte slik at du får det bedre.

Ønsker deg lykke til og legger artikler under svaret som du kan lese.

 

Hilsen Helsesøster.

I samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Friår eller slutte på skolen - husk på dette

Jenter står og tenker (colourbox.com)

Her er en huskeliste over hva du må ordne dersom du vil ta et friår før, eller i løpet av, videregående skole, bytte utdanningsprogram eller slutte underveis i skoleåret.

Les mer

Endelig et friår - hva skal du finne på?

Smilende mann står på klippe med utsikt over havet (foto: colourbox.com)

Skal du ha en pause fra skole og utdanning? Usikker på hva du vil bruke året til? Jobbe, reise, oppleve noe nytt, bli kjent med nye mennesker? Her får du tips til hva friåret kan inneholde.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Kan jeg bytte utdanningsprogram på videregående?

Jente tenker seg om (colourbox.com)

Har du valgt feil linje på videregående? Fortvil ikke. Det kan være mulig å bytte, selv om skoleåret har begynt.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning