Hopp til hovedinnholdet

Hva gjør jeg hvis jeg ikke kommer inn?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Jeg gikk på påbygg og jeg strøk på eksamen, noe som er veldig kjipt. Men tar det opp til høsten da. Men problemet mitt er at jeg er veldig redd for hva som skjer om jeg ikke kommer inn på høgskolen til neste år. Trenger bare litt fri nå til høsten og da skal jeg jobbe litt og sånn. Men jeg har regnet ut gjennomsnittet mitt og det ser ikke så veldig bra ut, er jeg heldig så klarer jeg 30 poeng. Men nå er det slik at jeg får ett obligatorisk vitnemål og jeg konkurerer vel da med de som har obligatorisk vitnemål? Hvordan foregår dette, og hva skjer hvis f.eks. studie jeg skal søke på som har 33.9 på poengrensa til obligatorisk mens jeg har 28 eller 29 på mine konkurransepoeng? Vet at det varierer fra år til år. Eneste studie jeg tenker på er vernepleier, og det ser ut som at det er vanskelig å konkurrere med ordinert vitnemål. Jeg kunne godt søkt meg inn på toller, men konkurransen er vel vanskelig der også. Jeg er bare så jævlig redd for hva som skjer hvis jeg ikke kommer inn..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har helt rett i at du ikke kommer til å få førstegangsvitnemål, siden du ikke besto alt på vg3. Når du har bestått siste eksamen vil du få et ordinært vitnemål, og konkurrere i ordinær kvote når du søker høyere utdanning. Du kan lese mer om hvordan du regner ut poengene dine i artikkelen nedenfor, bruk også karakterkalkulatoren.

Utdanning.no er en nyttig nettside å bruke for å gjøre research på yrkes- og utdanningsmuligheter. Du kan kan også få opp lister som viser poenggrensene ved forrige opptak, her er vernepleie som et eksempel.

Poenggrensene angir den med lavest poengsum som kom inn i opptaket. Du har rett i at poenggrensene vil variere noe hvert år, men den sier noe om hva du kan forvente. Hvis du ikke har nok poeng til å konkurrere deg inn på det studiet du ønsker har du to alternativ; enten jobbe med å skaffe deg nok poeng (det står litt om det i artikkelen om poengberegning), eller å søke på noe annet. Bruk utdanning.no for å finne studier utfra dine interesser, det er ikke alle som har høye karakterkrav, og prøv gjerne jobbkompasset.

Lykke til med research!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Samordna opptak - slik søker du studieplass

Samordna opptak

Samordna opptak hjelper deg å sende en samlet søknad til opptak ved universiteter og høgskoler. De har oversikt over viktige frister og dokumentasjon du må sende inn for å søke studieplass.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning