Hopp til hovedinnholdet

Er fagbrevet verdt noe når jeg ikke ønsker å jobbe i yrket?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Jeg går nå i læra som kokk og skal snart ta fagprøven og er i tvil på om jeg kommer til å bestå. Og når jeg er ferdig i læra så tenker jeg å utdanne meg til noe helt annet uavhengig av resultatet på prøven. Men det jeg lurer på er om fagbrevet er verdt noe utenfor kokkefaget? Hvis jeg stryker så vil jeg ikke utsette skolegangen for et fagbrev som ikke har noen verdi for meg lenger. På forhånd takk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og beklager tregt svar

Så synd at du er redd for å stryke på fagprøven. Vi anbefaler at du snakker med veilederen din om din bekymring, så dere sammen kan se på hva du bør fokusere på frem til prøven. Det beste er selvsagt at du klarer å bestå, fordi det åpner flere dører.

Det å fullføre fagbrevet som kokk har flere fordeler, selv om du ikke ønsker å jobbe i yrket nå. Det vil blant annet ta seg godt ut på CV'en din i mange sammenhenger senere. Et nesten fullført fagbrev er dessverre lite verdt i sammenligning.

Med fagbrev har du fullført videregående opplæring og blir kvalifisert for fagskole. Fagskole bygger enten direkte på yrkesutdanningen din, eller på fullført videregående skole generelt. Se oversikten på utdanning.no, om du finner noe som er aktuelt for deg.

Du vil i tillegg bli kvalifisert for vg4 påbygging, det innebærer fagene norsk, historie, matematikk og naturfag og fører til generell studiekompetanse. Dette er et tilbud du kan få rett på, hvis du fullfører fagbrevet. Med generell studiekompetanse blir du kvalifisert for å søke mange forskjellige typer utdanning på høgskole/universitet.

Hvis du ikke består fagbrevet, blir du ikke kvalifisert for fagskole og du blir ikke kvalifisert for vg4 påbygging. Du kan ta vg3 påbygging for å ta generell studiekompetanse. Utfordringen blir at du har brukt opp ungdomsretten din og har ikke rett på et tilbud i offentlig skole, så det er mulig du må kjøpe opplæring gjennom private tilbud for å få det til.  

Håper det var oppklarende.
Lykke til med fagprøven!

 

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Fagskole – noe for deg?

Klasserom (colourbox.com)

Fagskoler er korte, yrkesrettede utdanninger og er et alternativ til universiteter og høyskoler. Om du vil fort i jobb, eller du ikke har studiekompetanse og ikke ønsker å ta påbygg, kan fagskoler være et godt valg for deg.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning