Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli adjunkt med bachelor i historie og PPU?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har lenge hatt lyst til å bli lærer, og da aller helst i videregående skole (som adjunkt/lektor) i fagene historie og/eller engelsk. Nå som regjeringen har innført strengere krav for lærere, (35 skolepoeng, 3 i norsk og 4 i matte) har jeg ikke gode nok karakterer lenger. Er det altså da slik at om jeg f.eks tar bachelorgrad i historie, etterfulgt av en ettårig PPU-utdanning (som gir tittelen adjunkt) - vil jeg da ikke kunne jobbe som lærer selv om jeg har kompetanse på høyskolenivå? En bachelorgrad i historie har IKKE disse kravene og en PPU-utdanning har så vidt jeg vet ikke de samme kravene som f.eks en allmennlærerutdanning eller lektorutdanning? Vil jeg få godkjent tittel "adjunkt" og få lov til å lede undervisning i skolen uten å oppfylle disse kravene, selv med høyere utdanning - eller er det evt. kurs eller eksamner jeg må ta i tillegg? Med vennlig hilsen, frustrert jente

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så spennende at du tenker å bli lærer!

Sånn reglene er nå får du tittelen adjunkt dersom du har en bachelorgrad i tillegg til 1-årig praktisk pedagogisk utdanning (PPU). Dette har vært en veldig bra måte å bli lærer på hvis man ikke kommer inn på lærerutdanninga.

Regjeringen har nå bestemt at fra og med skoleåret 2018/2019 må man ha en mastergrad for å kunne søke seg inn på PPU.

Dette betyr dessverre at med mindre du allerede har tatt ett år ved universitet eller høgskole vil du ikke rekke å ta en bachelorgrad før kravet økes til mastergrad. Dermed må du først ta en mastergrad før du kan søke deg inn på PPU og få tittelen adjunkt.

Du trenger ingen andre kurs eller eksamner utover bachelorgrad/mastergrad og PPU.

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til og god sommer!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du bli lærer?

Lære foran en klasse (colourbox.com)

Det vil alltid være behov for engasjerte og gode lærere. Lærere kan jobbe i både barneskolen, ungdomsskolen, videregående skole, voksenopplæringen, samt andre steder i samfunnet der det undervises eller drives opplæring.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning