Hopp til hovedinnholdet

Kan man som apotektekniker få opptak til Farmasiutdanningen via Y-veien?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på en ting. Dersom man velger å bli apotektekniker, kan man etter man har jobbet som apotektekniker i noen år, få opptak til farmasiutdanningen via Y-veien? Eller få opptak via realkompetanse vurdering? Har hørt at opptak til Y-veien skjer vanligvis til utdanninger med realfagskombinasjon?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. Svaret er litt delt.

Dersom du skal utdanne deg til farmasøyt er kravet at du må ha generell studiekompetanse og fordypning i realfag. Den korteste veien fram til det er å gå utdanningsprogrammet studiespesialisering med realfag på videregående.

Farmasi finnes i to varianter. Man velger om man vil ta den 5-årige eller den 3-årige varianten.

Opptakskrav for å søke reseptarutdanningen (reseptarfarmasøyt) - 3-årig bachelorgrad:
- Generell studiekompetanse
- R1-matte (eller både S1 og S2)
- enten Fysikk 1 eller Kjemi 1 eller Biologi 1

Opptakskrav for å søke farmasøytutdanningen (provisorfarmasøyt) - 5-årig mastergrad:
- Generell studiekompetanse
- R1-matte (eller både S1 og S2)
- Fysikk 1
- Kjemi 1 og Kjemi 2


Farmasi er ikke med i oversikten over studier hvor man kan bruke Y-veien (her ligger oversikten på Samordna Opptak), så for å studere farmasi må du ha generell studiekompetanse + fordypning i de realfagene som er nevnt.

Men det kan være mulig å vurderes etter realkompetanse. På farmasistudiet på Høyskolen i Oslo, for eksempel, kreves dette spesielt for at man skal vurderes etter realkompetanse:

Minimum 5 års fulltids yrkespraksis innen helse-, omsorg-, sosial- eller undervisningssektor eller tilsvarende.

- I praksisen må du ha arbeidet med pasienter, elever eller klienter.
- Matematikk R1 (S1+S2) og
- enten biologi 1 eller fysikk 1 eller kjemi 1.

I tillegg kreves dette generelt:

- Søkere må være  25 år eller eldre i søknadsåret.
- Søkere kan ikke ha generell studiekompetanse.
- Søkere må ha minimum  5 års relevant fulltids yrkespraksis , deltid kan regnes om til heltid. Inntil 2 av disse 5 årene kan erstattes av relevant ulønnet arbeid, utdanning, organisasjonserfaring eller liknende. Relevant fagopplæring eller 3-årig relevant yrkesfaglig utdanning uten læretid kan godskrives som 3 års utdanning.
- Søkerne må ha tilstrekkelige ferdigheter i norsk (eller annet nordisk språk) og engelsk til å kunne gjennomføre studiet. Dette skal dokumenteres med minimum faget norsk (112 årstimer) og engelsk (140 årstimer) fra yrkesfaglige studieretninger i videregående skole eller tilsvarende, bestått med karakteren 2 eller bedre.

Dette ble et langt og detaljert svar. Men for å oppsummere spørsmålet ditt, er det nok sånn at den enkleste/tryggeste veien til farmasiutdanningen er å gå studiespesialisering. Det er også da man har forrang til å ta de realfagene man trenger for å komme inn på farmasi.

Ellers er det viktige kravet at du har studiekompetanse + realfag. Så hvis du ikke har studiekompetanse kan du måtte jobbe ganske mange år før du kan søke om å få realfagskompetanse, i tillegg til at du må ta opp realfagene.

Håper dette svaret hjalp noe. Vi anbefaler deg å ta kontakt med et par av lærestedene du kunne tenke deg å søke farmasi for å forhøre og forsikre deg om mulighetene dine.

Lykke til med valget!

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning