Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil bli lege. Hvordan får jeg høyere karaktersnitt?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en gutt på 14 og ønsker å bli lege. Jeg vet at man trenger høye karakterer får å bli det så jeg trenger hjelp med studieteknikk, struktur og pensum. Jeg vet ikke helt hva det er så jeg håper dere forklarer. Jeg har en snitt på 4,2 og jeg hørt at man må ha 5,6 - 5.9 får å bli lege. Nå jeg vet ikke helt hvordan jeg skal få det til så jeg håper at dere kommee opp med noen tips. Jeg har lest mange av tipsene her men det ser ikke ut til å hjelpe. Jeg jobber jævlig hardt på skolen men alikevel får dårlige karakterer. Jeg har lyst til å få opp snittet mitt til 5 så mye at jeg er villig til å gjøre hva som helts. Så vær så snill hjelp meg. Noen ganger gråter jeg av tanken på at jeg får dårlige karakterer. Målet mitt er å bli lege. En snitt over 5 er det alt jeg ønsker meg, så håper virkelig dere kommer opp supere tips som kan hjelpe meg til å snittet jeg ønsker meg. Takk på forhånd

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Aller først: Så hyggelig at du er motivert for å bli lege! At man kjenner at man har lyst til å jobbe med noe er veldig viktig for yrkeslivet.

Så fint at du har lyst til å få gode karakterer! Nå er du ikke mer enn 14 år, så det er ganske lenge til du skal søke som lege, og du har hele videregående å gå på først. 

Det er riktig som du sier at det er høyt snitt for å komme inn som lege. Det er studium med mye jobbing. Man vet ikke helt akkurat hvor høyt snittet for å komme inn kommer til å være når du vil søke, men det er nok riktig at det vil være høyt. 

Det fins mange gode studieteknikker for å jobbe med fagene, og vi legger ved noen artikler om hvordan man kan jobbe godt. 

Ellers er det viktig å si at det viktigste er at du er motivert og glødende engasjert for det faget du vil studere. Du virker veldig glødende og motivert - og det er bra - men det er også viktig at du ikke blir så bekymret for karakterene dine at det blir enda vanskeligere for deg :) Videregående er en lang skole, og det er ikke bra å være så frustrert over karakterer at du begynner å gråte, som du skriver. Da er det lurt å puste litt ut og tenke at det ordner seg! For det gjør det, uavhengig av hvilken karakter du skulle få. 

Akkurat hva gjelder legestudiet er det veldig vanlig å ta opp og forbedre fag for å komme inn. Dette er det mange som gjør, gjerne i flere år - så det er aldri sånn at løpet er kjørt for deg hvis du får en dårlig karakter. 

Det fins også mange legestudier i utlandet, hvor snittet ikke nødvendigvis er like høyt. Når den tid kommer, kan du lese mer hos ANSA, som har informasjon om studier i utlandet.

Dessuten er du såpass ung at det er mye som skje. Kanskje kommer du borti andre fag på videregående som også blir drømmefag, eller kanskje det åpner seg nye veier for deg etterhvert som du blir eldre. 

Vi syns likevel det er viktig for deg å tenke dette: 1) Det er veldig fint at du vil forbedre karakterene dine, og det fins mange måter å lære seg god studieteknikk på 2) Det er riktig at det er høyt snitt for å komme inn på lege, men det er mange muligheter til å ta opp fag for deg senere hvis du måtte trenge, og 3) Det er utrolig viktig at du ikke blir så stressa at du får lyst til å gråte. Videregående er en lang skole, og studie-og yrkeslivet er ennå lenger, så det er viktig at du puster litt ut og ikke brenner av alt kruttet på å bekymre deg nå! Da blir det ennå mer press på de eksamenene du skal ta. 

Håper du finner noe nyttig i artiklene vi legger ved om studieteknikk, og håper du finner noen du kan snakke med om presset på karakterer - gjerne lærer, foreldre eller venner. 

Det er flott å være motivert for å bli noe, men ikke nødvendig å bli så stressa at det går utover kreftene dine. Prøv å nyt videregående og fagene dine, og ikke føl at alt håp er ute :)

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Studieteknikk - hvordan jobbe med leksene?

Pappa og datter gjør lekser sammen (colourbox.com)

Dårlig med motivasjon for leksene? Tentamen rett rundt hjørnet? Hvordan skal du egentlig få all informasjon og pensum inn i hodet?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning