Hopp til hovedinnholdet

Hvor vanskelig er det å komme inn på medisin studiet?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har lyst til å bli en lege. Etter det vil jeg videre utdanne meg til en onkolog. Jeg kan så utrolig mye om kropp og sykdommer. Spesielt kreft. Lærer og venner er overrasket over det jeg kan. Leser mye om sånt og det er min hobby. 60% av dagen min går på å lese og lære om sånt. Jeg har stor interesse for å bli onkolog. Når vi har om sånt på skole er det jeg som regel forklarer og sånt fordi jeg kan mere enn læreren min. Problemet er at det er veldig vanskelig å komme in på medisinstudiet. Jeg vet ikke om jeg klarer å nå så høye karakterer. Jeg blir lei meg når jeg tenner på det, og får litt rare tanker. Hva skal jeg gjøre? Jeg tror jeg ikke klarer kravene.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Aller først: så fint at du har en sterk faglig interesse, og at du skriver at du har lyst til å bli lege når du blir eldre - det er kjempefint å være motivert og dedikert i et fag :) 

Men det som ikke hørtes like hyggelig ut, er at du skriver at du får rare tanker og blir lei deg av å tenke på at du kanskje ikke kommer inn som lege.
 
Så vi deler opp svaret vårt. Først litt om veien til å bli lege.
 
Du er nemlig 13 år, så det er en god stund til du eventuelt skal begynne å søke på legestudiet. Det er til og med en stund til du skal begynne på videregående, hvor karakterene dine begynner å telle i opptaket for søke på legestudiet.
 
Så dette hørtes ut som at var litt tidlig å begynne å bekymre seg. Mye kan skje på de neste årene. Du vet ikke ennå hvordan du vil gjøre det på fagene på videregående. Kanskje lærer du deg en kjempegod studieteknikk, eller utvikler deg på annet vis. Kanskje dukker det opp nye drømmefag for deg - det er mange år igjen av skoleutdanningen din. Og hvis du allerede nå er bekymret for hvordan det skal gå, så kan det jo bli ganske mye stress med eksamener og sånn for deg fremover. 
 
Hvis det er sånn at det er lege du vil bli når du er ferdig, så er det flere måter du kan bli det på. Det er riktig som du skriver at det ofte er høyt snitt for å komme inn på legestudiet i Norge (vi legger ved mer info om inntaksgrensen nederst), og det har det vært en stund, så det er ikke usannsynlig at det vil være det også når du er ferdig på skolen. 
 
Samtidig er det mange som ikke har gode nok karakterer når de er ferdige på skolen, men som bruker tid (av og til flere år) på å ta opp fag og forbedre karakteren senere. Så du har ikke "bare én sjanse", hvis det er lege du virkelig vil bli. 
 
Dessuten er det mange som utdanner seg til lege i utlandet, hvor karaktersnittet ofte ikke er like høyt som i Norge. Så hvis interessen din for legestudiet fortsetter, har du mange muligheter. 
 
Det som ikke høres så gøy ut, er å være stressa med dette allerede nå. Du har mange år igjen på skolen, og til og med flere år før karakterene dine begynner å telle for å søke høyere utdanning. Så det er viktig at du også puster litt ut, trives på skolen og trives med fagene - det er da du vil gjøre det best! 
 
Så, vi har lyst til å oppsummere med å si at det fint og spennende at du er så interessert i et fag - det er bra, for da kan du lære mye! Og det er ikke sånn at sjansene dine er ute selv om det ikke skulle gå helt topp på skolen. Det viktige er at du gir deg selv rom og tid til å gjøre det best mulig på skolen. 
 
Kanskje du skulle pratet med noen om følelsen og ambisjonen din? Både lærer, foreldre og rådgivere kan være gode samtalepartnere for å finne ut hvordan man kan jobbe med og nå målene sine best. Så vi anbefaler at du tar en prat med dem :)
 
Vi legger ved en artikkel om god studieteknikk (under artikkelen), en link til medisinstudier i utlandet og en oversikt over karaktersnittet for å komme inn på lege i Norge i fjor, hvis du er nysgjerrig. 
 

denne linken kan du se poenggrensene etter årets opptak.

denne linken kan du lese mer om legeutdanningen i utlandet.

denne linken kan du lese om hvordan poengsummen din blir regnet ut når du søker gjennom Samordna opptak.

Veldig lykke til! Det er flere veier til å bli lege :)

 

Hilsen Samordna opptak i samarbeid med ung.no
og René Brunsvik, karriere-og utdanningsveileder hos UngInfo.

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Studieteknikk - hvordan jobbe med leksene?

Pappa og datter gjør lekser sammen (colourbox.com)

Dårlig med motivasjon for leksene? Tentamen rett rundt hjørnet? Hvordan skal du egentlig få all informasjon og pensum inn i hodet?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning