Hopp til hovedinnholdet

Har jeg fortsatt ungdomsrett?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 19 år(fyller 20 i år) som er feridg med videregående og er lærling. Jeg lurer på om jeg fortsatt kan ha ungdomsrett? Jeg har gått først 2 år i yrkesfag og tok eksamen og fullførte de, men var ikke fornøyd med den utdanningen så jeg gikk 2 år til med yrkesfag og fullførte de. Nå er jeg lærling innenfor den siste linjen jeg gikk og fornøyd med det, men i forhold til å søke om stipend ogsånt så lurer jeg på om det kan være en liten mulighet for at jeg fortsatt har undomsrett eller om den er borte for lengst. Håper på raskt svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. 

Vi anbefaler deg å snakke med rådgiver på skolen du gikk snarest mulig. Da får du sikret at informasjonen er riktig tilpasset din situasjon.

Men slik du skriver, høres det ut som at du fortsatt har ungdomsrett. Ungdomsretten er retten til å ta 3 års videregående utdanning i løpet av de første 5 år - og de første 6 år hvis utdanningen innebærer opplæring i bedrift. Så for din del høres det ut som at du har brukt 2 år + 2 år + 1 år, og har da altså 1 år igjen. 

Det er også slik at hvis du brukte retten din til omvalg da du byttet, får man utvidet ungdomsretten med ett år - les mer her om det. 

Husk at du mister ungdomsretten når du avgir fagbrev/svennebrev eller blir ferdig med utdanningen din.

Så - her høres det ut som at du fortsatt har ungdomsrett neste år. Snakk med rådgiver på skolen din din hvis du vil være helt sikker. Du kan også snakke med Inntakskontoret i fylket ditt og sjekke at det ikke vil gjelde noen unntak akkurat i ditt tilfelle.

Håper dette svaret var til hjelp!

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning