Hopp til hovedinnholdet

Jeg går helsefagarbeider. Kan jeg bli lege?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 17 år som får nå på mitt andre år på helsefagarbeideren. Jeg har i senere tid blitt veldig intresert i lege yrke, men jeg hvet ikke hva jeg kan gjøre får å komme meg dit. Derfor spør jeg om råd fra dere hvordan kan jeg komme dit jeg vill alså bli lege uten å bytte til studiespess?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. Så spennende at du har lyst til å bli lege :)

For å komme inn på et medisinstudium i Norge er det sånn at du ikke kommer utenom å ha generell studiekompetanse, i tillegg til noen spesielle realfag, nemlig

- Matte R1 (eller S1 og S2-matte),

- Fysikk 1,

- Kjemi 1+Kjemi 2.

For å få studiekompetanse på Helse- og oppvekstfag, må man ta det som heter Påbygging til generell studiekompetanse i Vg3. Men med påbyggning så får man normalt ikke mulighet til å ta alle disse realfagene man trenger å søke medisinstudiet. Disse fagene kan du eventuelt ta som privatist dersom du ikke får mulighet til å ta dem i Vg3 Påbygging til generell studiekompetanse.

Som privatist har man ofte både skriftlig og muntlig eksamen i de fagene man melder seg opp i. Derimot så får man ingen undervisning i fagene, man må jobbe seg gjennom pensum helt på egen hånd. En del opplever dette som ganske tøft, og velger derfor å betale for å få undervisning ved en privat skole (som Sonans, Bjørknes, Akademiet og lignende).

Så svaret er at du må nok skaffe deg generell studiekompetanse (+realfagene) for å studere medisin. Og for din del er det da Påbygg Vg3 som nok er den raskeste veien. Hvis du virkelig har lyst, er det ingen umulig oppgave. Men det blir en del lesing og effektiv jobbing. 

Snakk gjerne med rådgiver på skolen - han/hun kan hjelpe deg med god info og planlegging av veien din videre.

Håper dette spørsmålet hjalp! Du kan lese mer om det å studere for å bli lege i artikkelen under :)
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning