Hopp til hovedinnholdet

Hvilket linje skal jeg velge? Noe som passer med radiografi?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei ! Jeg vet ikke hva slags studielinje jeg skal gå? Det er kanskje tidlig å spørre siden jeg bare går i 9.klasse, men alle spør og jeg tenker det kan være viktig å tenke litt tidlig. Jeg vil bli radiograf når jeg blir stor (sånn som tar røntgen bilder) men hvilken linje passer til det ? Allmenn virker kanskje litt kjedelig men ingenting passer ? Tusen takk på forhånd ;)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Så fint at du tenker på dette allerede nå! Du har tid til å bestemme deg, som du vet. Men det skader ikke å begynne å tenke. 

Det er mange spennende linjer på videregående, og du kommer til å lære mye nyttig og møte mange fine folk på de aller fleste linjer. Så det handler mye om hva du kjenner du har lyst til, hvilke fag/retning du syns er spennende og hva du kunne tenke deg å gjøre i årene fremover.

Det er en ting som er fint å tenke på - og det er om du trives med studier/skole og kunne tenke deg å studere mer senere, eller om du savner mer praktisk læring og kunne tenke deg å komme i jobb med en gang etter videregående. 

For å studere på de fleste høyskoler og universiteter, trenger du som regel generell studiekompetanse. Disse linjene fører til genrell studiekompetanse:

-Idrettsfag
-Musikk, dans og drama
-Studiespesialisering
-Medier og kommunikasjon
-Kunst, design og arkitektur

Du kan også få generell studiekompetanse på yrkesfag hvis du tar Vg3 påbygg, (og det fins flere muligheter til å komme inn på studier senere også). Du kan lese mer om dette på vilbli.no, eller f.eks på UngInfos utdanningssider. Vi legger også ved en veldig god artikkel du burde lese nederst: "Hvordan velger du riktig utdanning?" Den burde du lese:) 

Du skrev også at du ville bli radiograf - så fint å høre! Opptakskravet for å søke radiograf er generell studiekompetanse, så da kan det høres lurt ut å velge en linje som gir deg det. Du skrev også at allmenn/studiespesialisering kanskje virker litt kjedelig. Mange syns det er veldig gøy, andre kan syns det blir for teoretisk. Dette må du kjenne på selv - men linjen består absolutt av veldig spennende og sentrale fag, og gir en god smakebit av ulike utdanninger på unversitet/høyskole.  

Du har mye å velge mellom, og mange veier du kan gå. Med generell studiekompetanse er du klar for å søke studier, det er viktig å vite. Men det vil alltid være ulike veier åpne. Finn noe som du syns er gøy, virker spennende, og hvor du tror du kommer til å ha fine år. 

Ellers: Pust litt ut også, og husk at dette er bare et av mange spennende valg fremover, ikke det eneste. Tenk etter hva du liker, og snakk med venner, familie og rådgiver på skolen.

Lykke til :) 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søke videregående opplæring? Forvirret?

Gutt skal velge videregående opplæring

Vanskelig å finne frem i jungelen av informasjon? Lurer du på hvordan du får svar på spørsmålene dine? Først må du finne ut hva du lurer på.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning