Hopp til hovedinnholdet

Hvilke valgfag kan jeg velge på VG3?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går på vg2 Helsearbeiderfag med studie. Dette året er jeg ferdig med matte, også har jeg hatt naturfag på vg1. Men jeg lurte på, hvor mange "valgfag" kan man velge på vg3 da, så lenge man er ferdig med naturfag og matte? Kan man velge 3? Og hva slags programfag kan man velge? Kan man velge realfag, eller ikke? Jeg tenkte i og med at jeg ikke har hatt 1T matte som er på en måte "forkurset" til R1 matte, kan man da velge det? Og kan man i det hele tatt ta kjemi, fysikk eller biologi? Kan man kun velge programområde fra Språk, samfunnsfag og økonomi? Kan man for eksempel velge språk? Som tysk, spansk o.l?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt!

Forstår godt at det er komplisert. Vi anbefaler deg å snarest snakke med rådgiver på skolen din - det er det beste. Da kan dere sammen sitte og se på at fagkombinasjonen og timeplanen din.

Som vi tolker deg går du helsearbeider Vg2, og tenker å gå Vg3 påbygg til generell studiekompetanse. I så fall må du da ha alle fellesfagene på vg3 påbygging - inludert Mattematikk og Naturfag. I tillegg skal du velge kun 1 programfag. Rent formelt kan du velge hvilket som helst programfag, men det er som regel begrenset av hva skolen tilbyr.

På vilbli.no står det at Vg3 påbygg består av: 

 

Formgivingsfag

Realfag

Språk, samfunnsfag og økonomi


*Klippet fra vilbli.no

 

Så det er altså bare 140 timer - ett fag - du skal bruke på programfag. Men du skal ha matte og naturfag som fellesfag. Du kan i prinsippet velge hvilket som helst av Programfagene (ikke bare fra Språk, samfunnsfag og økonomi), men det kommer an på hvilke fag skolen din tilbyr. 

Anbefaler deg å snakke med rådgiver på skolen din, så får du helt riktig timeplan. Lykke til!

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning