Hopp til hovedinnholdet

Vanskelig å bli kokk som vegetarianer?

Annet 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har lyst til å utdanne meg som kokk, men er redd det kommer til å bli vanskelig siden jeg er vegetarianer. Jeg har ikke noe imot folk som spiser kjøtt og har heller ikke noe imot å tilbrede mat med kjøtt i til andre. (Høres kanskje litt rart ut.. ) Men det jeg ser for meg kan bli et problem er jo det å smake på ting..(Da spesielt på skolen under utdanningen, er jo der man får grunnlegende læring om smaker osv.) Er det et stort problem å være vegetarianer når man vil bli kokk?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

så spennende at du tenker på å bli kokk.

Jeg skjønner godt at dette føles som et dilemma. Det er vanskelig å vite hvor vanskelig det blir for deg å være kokk, siden vegetarianere praktiserer det på veldig ulike måter.

Noen vegetariske kokker lager bare vegetarisk mat, andre tilbreder kjøtt, og noen tillater seg kanskje å prøvesmake litt uten at de spiser et helt måltid eller lager det til seg selv. I bunn og grunn handler det vel om hvor man selv synes grensen går, og dette kan være vrient å finne ut av.

Du vil nok ha en del færre jobbmuligheter hvis du ikke ønsker å smake deg frem på maten du lager. Samtidig er det jo mange restauranter som følger veldig standardiserte oppskrifter, noe som vil gjøre at de samme rettene vil bli veldig like hver gang og som neppe krever noe særlig prøvesmaking.

I tillegg finnes det restauranter med flere kokker hvor man kan samarbeide, og du for eksempel kan fokusere på de vegetariske rettene eller at du får hjelp med prøvesmakingen.

Det finnes også rent vegetariske restauranter eller cateringsfirmaer du kan søke jobb hos. Vegetarisk og vegansk mat virker å bli mer og mer populært, så det er jo absolutt et marked for det, spesielt i de større byene.

Under utdanning kan og bør skolen kunne tilpasse seg at du ønsker å lage vegetarisk mat. Da leder i NOAH, Siri Martinsen, tok veterinærutdanning, ble hun visstnok den første i Norge som gjorde det uten å utføre dyreforsøk.

Det er altså mulig å få seg utdanning og jobb som vegetarisk kokk, men det vil jo bli vanskeligere desto flere ting ting du ikke ønsker å gjøre. Jeg tror likevel det burde gå.

Lykke til. Håper svaret var til hjelp!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Det du trenger å vite om vegetar- og veganmat

Tallerken med vegetarmat (colourbox.com)

Det er mange som ønsker å ha et vegetarisk eller vegansk kosthold, enten fordi det kan gi fordeler for kropp og helse, eller fordi de ikke ønsker å spise mat som kommer fra dyr.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning