Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få fritak fra fag?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

hei, jeg har fullført alle fag i bygg og anlegg vg1, klima energi og miljø vg2 for å bli rørlegger, men vurderer nå å omskolere meg og gå teknikk og industriell produksjon. jeg har ikke søkt på noe skole, og vurderer å gjøre det når jeg har fått tatt fagbrev som rørlegger. men hvilke fag er det egentlig mulig å få fritak i om skolen tillater det og jeg eventuelt skulle søke? gjelder det alle felles fag som norsk,engelsk,matte,naturfag? eller er noen fag utelukket og må tas omigjen uansett? har bestått alle fag.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Høres ut som du er godt i gang med utdanningen din, og at du har tenkt godt over videre planer. 

Hvis du tidligere har bestått et bestemt fag eller et likeverdig fag, kan du søke rektor om å få fritak for det aktuelle faget. Dette vil eksempelvis være relevant for fellesfag du fra før har fullført og bestått på utdanningsprogrammet/programområdet du har gått til nå. Vi på ung.no kan dessverre ikke gjøre denne vurderingen i hvert enkelt tilfelle, du må altså kontakte den aktuelle skolen gjennom en søknad til rektor. En prat med rådgiver er et lurt sted å begynne for en antydning rundt hvordan skolen vanligvis behandler slike søknader. Om reglene rundt dette, se forskrift til opplæringslova § 1-12.

Fellesfagene på de to linjene er begge 336 timer med samme fordeling, så du skulle ha gode sjanser for å kunne søke fritak i hvert fall for de. Men for å finne ut konkret om hvilke fag du kan få fritak om å ikke, bør du snakke med rådgiver på skolen din, og så høre med skolen du kunne tenke deg å søke på. 

Lykke til! Vi legger ved en artikkel om fritak fra fag. 

 

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Reglene for fritak fra fag og vurdering

bokstaver (colourbox.com)

Lurer du på om du kan slippe sidemål, eller har du plager som gjør det vanskelig å delta i gymtimene? Her finner du reglene for fritak på videregående.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning