Hopp til hovedinnholdet

Jeg har dårlig snitt og ønsker å ta påbygg.

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Jeg er nå 20 år og ha jobbet det siste året. og skal jobbe ut dette året. jeg vurderer å studere, men karaktersnitt mitt er dårlig og jeg har ikke bestått i alle fag. så jeg tenkte å søke påbygg om igjen til neste år. Jeg lurte på hva jeg må gjøre for det? har jeg forsatt retten til det? Kan jeg får stipend for å betale leien min ? eller må jeg flytte, "ikke mulighet å flytte inn med foreldra" Hvor mye kan jeg få ? eller må jeg skaffe meg jobb ved siden av skolegangen. Fyller 21- 04.04.17 Jeg er ansatt 100% og kan ikke slutte jobben for tiden. Pga. kontrakten

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når du har fullført vg3 påbygging har du brukt opp ungdomsretten din, selv om du ikke har bestått alle fag. Du kan gjerne søke vg3 påbygging på nytt neste skoleår, men du vil først bli vurdert etter at alle med ungdomsrett har blitt tatt inn. Søknadsfristen er 1.mars og du søker gjennom vigo.no.

Hvis du ikke kommer inn på offentlig videregående skole må du enten ta fagene du mangler som privatist eller ved å kjøpe opplæring gjennom private tilbud. Hvis du tar ett eller to fag av gangen kan du gjerne kombinere det med å være i jobb. Du sier ikke hvilke eller hvor mange fag det er snakk om, men sjekk om generell studiekompetanse etter 23/5-regelen er aktuell for deg å satse på.

Du kan ha rett til støtte i fra Lånekassen hvis du kommer inn på påbygg. Da vil du får støtte etter reglene for videregående opplæring. Dersom du ikke kan bo hjemme, eller avstanden mellom skolen og der foreldrene dine bor er lang, så kan du ha rett til bostipend. Du kan lese mer om bostipend i artikkelen under.

Lykke til!

Vennlig hilsen

 

Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning