Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli tannlege etter å ha tatt yrkesfag?

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei jeg lurte på om hvordan er det å bli tann lege etter yrkeskompetanse, hva er det jeg må gjøre for å blir tannlege etter yrke? hvor mange år må jeg gå på påbygning i studiekompetanse?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! 

Det er ikke så lett å studere tannlege etter yrkeskompetanse. Du må ta tredje året Vg3 Påbygg (enten i stedet for læretiden på to år, eller etter). I tillegg må du ha flere realfag som ikke er med i påbygg for å søke tannlege. Så da må man sannsynligvis ta mange ganske vanskelige fag selv som privatist etterpå.

Man utdanner seg til tannlege ved å søke odontologistudiet etter videregående. Det kreves at man har det som heter generell studiekompetanse, som du får etter Vg3 påbygg. Dessuten må man ha fordypning i matte, fysikk og kjemi for å kunne søke. De konkrete realfagene man må ha er R1-matte (eller S1 + S2-matte), Fysikk 1, Kjemi 1 og 2. Disse fagene er man kun sikret å kunne velge dersom man går utdanningsprogrammet Studiespesialisering. Hvis du vil bli tannlege er altså det beste å søke utdanningsprogrammet Studiespesialisering på videregående. I tillegg må du trives med fag som matte, fysikk og kjemi. 

Pr. i dag er tannlegeutdanningen en av de utdanningene i Norge som det er vanskeligst å komme inn på i Norge. Man må uansett regne med å ha kun 5-ere og 6-ere på vitnemålet fra videregående skole.

Det jobber også både tannpleiere og tannhelsesekretærer på tannlegekontorene. Tannpleier er en 3-årig utdanning man kan søke etter fullført videregående skole.

Tannhelsesekretær utdanner man seg til på videregående skole. Dette gjøres ved å gå Vg1 Helse- og sosialfag, Vg2 Helseservicefag og Vg3 Tannhelsesekretær. Les mer om yrkene, arbeidsoppgaver og hva som kreves av tannpleiere og tannhelsesekretærer på linkene lenger opp.

Så hvis det er tannlege du vil bli, er Studiespesialisering det beste å ta. Det er likevel en lang og vanskelig vei til yrket, så da er det viktig at du virkelig er interessert i faget, får gode karakterer og er glad i realfag.

Lykke til med valgene dine! Vi anbefaler en prat med rådgiver på skolen din om utdanningsvalgene dine fremover - det er lurt.

Vi legger ved et par gode artikler om ting å tenke på når man velger utdanning :) Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning