Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg søke lærling i annet fylke?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg går nå på helse etter å ha tatt omvalg etter service på Vgs. Jeg er ganske sikker på at jeg vil ta helsefagarbeider på VG2. Jeg er ikke sikker på om jeg skal ta påbygg på VG3, eller påbygg imens jeg er ute i lære. Jeg vet at visst jeg tar lærling vil jeg flytte, jeg bor på Sørlandet og trives egentlig ikke (sliter veldig mye med pollen allergi hele våren og sommeren). Så jeg lurte på om jeg kan søke lærling som helsefagarbeider en annen kommune og fylke enn der jeg bor nå?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Du kan fint søke læreplass i hvilke bedrifter du vil, uansett beliggenhet. Imidlertid har du kun rett til opplæring i bedrift/skole innen det fylket der du bor. Hvis du vil flytte til et annet fylke, er det derfor viktig at du melder flytting innen de frister som gjelder for å ha rett til læreplass og fagprøve der, i stedet for der du bor nå. Ta kontakt med Fagopplæringskontoret i fylket ditt raskest mulig. Sammen kan dere finne ut hvordan du bør gå fram for å få læreplass der du ønsker. Se gjerne denne artikkelen om å bytte fylke for skoleplass også.

Det beste er om du på egen hånd finner en bedrift som vil ta deg i mot som lærling. Denne prosessen bør du begynne i god tid på forhånd. Da er sjansene større for å finne en bedrift som vil ha deg som lærling.  Du kan altså fint skaffe deg en læreplass på egen hånd i god tid før flyttefristene, og deretter melde fra til Fagopplæringskontorene og folkeregisteret. I artikkelen under dette svaret finner du tips på veien for å finne læreplass.

Håper svaret var til hjelp! Lykke til!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Flytting til nytt fylke - rett til skoleplass?

Jente sitter i et klasserom (colourboxcom)

Har du planer om å flytte i løpet av videregående og gå på skole i et annet fylke enn der du bor nå?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning