Hopp til hovedinnholdet

Kan man begynne på anleggsmaskinskole uten utdanning?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Er det mulig å begynne på annleggsmaskin skole uten videregående utdanning? Om ikke. Er det mulig med tidligere jobb erfaring / jobbet i stede for vgs?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. 

Anleggsmaskinfører er en yrkesfaglig utdanning på videregående skole, hvor du går først to år på skole, og deretter to års opplæring i bedrift. For å bli anleggsmaskinfører må du altså derfor ta først Vg1 Bygg og anleggsteknikk, Vg2 Anleggsteknikk, og Vg3 Anleggsmaskinførerfaget (to år i bedrift).

Så det er altså på videregående skole du tar utdanningen, ikke på en annen skole. For å kunne få tittelen anleggsmaskinfører må du ha tatt fagbrevet etter læretiden. Det an å ta private kurs i anleggsmaskinfører, men da stiller du bak i køen hva gjelder å få jobb. Det finnes muligheter for å gå opp i fagbrevet uten utdanning på Vgs, men da må du ha 5 års erfaring, og ta opp teoritester først.

Vi foreslår at du tar kontakt med OKAB (Opplæringskontoret for anlegg og bergverk) og forteller dem hva du tenker, så kan de gi deg informasjon om mulighetene dine i arbeidsmarkedet og med utdanning. 

Lykke til :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning