Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta opp Biologi som privatist og bytte det ut med fysikk?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på om det er mulig å ta biologi 2 som privatist og bytte det ut med fysikk 2 som jeg tok på vgs? Jeg hadde biologi 1, fysikk 1, R1 og kjemi 1 som programfag i vgs2. I vgs3 valgte jeg fysikk 2, R2 og kjemi 2 som programfag. Men jeg klarte meg ikke så bra i fysikk 2, så jeg tenkte å ta opp faget som privatist neste år. Men hvis det er mulig å heller ta privatisteksamen i biologi 2 også stryke vekk hele fysikkfaget fra vitnemålet, hadde det hjulpet veldig. Så er det mulig? Takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. 

Det kan godt hende at dette blir litt komplisert. Du kan lese om reglene for å ta opp og forbedre fag på Samordna Opptak

Hvis du bare skulle tatt opp Biologi 2 for å forbedre karakteren, ville den nye karakteren gått inn og erstattet den gamle (hvis den nye karakteren var bedre enn den gamle). Når du ønsker å bytte ut fag, er det en litt annen sak, siden fagkombinasjonen din da blir annerledes. Det er den videregående skolen din som bestemmer om dette går. 

På Samordna Opptak står det:

Ønsker du å bytte ut ett eller flere fag på vitnemålet ditt med nye fag, er det den videregående skolen din som avgjør hva du kan bytte ut. Den videregående skolen din må i så fall utstede et nytt vitnemål til deg.

Det første du burde gjøre, er altså å kontakte rådgiver på den skolen du gikk på, og spørre om dette er mulig. 

Lykke til :)
Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning