Hopp til hovedinnholdet

Har ikke tid til både jobb og skole. Kan jeg ta vgs som privatist?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg går på vg2 nå (studiespes med toppidrett). Jeg driver med hest, men i og med at det er så dyrt så har jeg flere ganger tenkt på og skaffe meg jobb. Problemet er at jeg ikke har tid til skole, jobb og hest. Så da tenkte jeg at jeg kunne enten bli deltidsstudent, ta resten av vgs som privatist eller og studere selv hjemme men møte opp på skolen når det er prøver? Er dette mulig?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt - og beklager at vi svarer så sent!

Vi skjønner godt at du har lyst til å tjene penger sånn at du kan holde på med interessen din for hest. Først og fremst må du snakke godt med rådgiver på skolen din om dette - det er det aller viktigste du gjør. Dere kan sammen se på mulighetene dine og hvilke konsekvenser de ulike tingene vi får for deg.

Så vi tenker at du bør snakke med rådgiver - men kan supplere med litt tanker ved siden av :)

I utgangspunktet er skolemengden i disse årene du er i, lagt opp til at man skal være fulltidselev. Det er som du sier vanskelig å skulle kombinere jobbing med skole. Det er rom for å jobbe litt ved siden av full skole - f.eks noen helger og kvelder - men ikke sånn at det går ut over skolegang. Først når du blir 18 vil det for de fleste være mer realistisk å kunne jobbe mye. 

I teorien er det mulig å ta hele videregående som privatist, men det kan være ganske slitsomt, og er ikke noe vi anbefaler. De fleste synes det er enklest å møte opp til skolen, gjøre lekser, ta prøver og deretter få standpunktkarakterer. Er du privatist, må du lære deg hele pensum selv og tar kun en eksamen på slutten av halvåret. Det koster også litt penger, men som sagt, er det mulig. Les mer om hvordan du blir privatist i artikkelen under svaret.

Det som er viktig, er å ikke undervurdere hvor mye jobb det er som privatist. Hvis du skulle jobbet i stedet for å gå på skole, ville det gått ut over tiden til å lese selv. Og det er lurt å tenke at det er like mye lesing som privatist, som å skulle gå på skole. 

Det fins uansett noen muligheter for deg - og dette er en vurdering vi ikke kan gjøre, siden vi ikke kjenner deg. Du burde prate godt med både foreldre og skolen din for å se på hvilke muligheter du har - og om det fins eventuelle andre muligheter, som å få økonomisk hjelp til hesten selv om du fullfører skolen. Generelt anbefaler vi nemlig alle som har mulighet til å gå gratis på skolen om å gjøre det - for det gir så mange muligheter etterpå. Om man klarer å være privatist eller ikke, er også individuelt. 

Vi syns det er bra at du sjekker opp mulighetene dine - og anbefaler å ta en prat med foreldre og rådgiver på skolen så snart som mulig om hva som er det beste for deg fremover.

Lykke til med planene dine! 

:)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Friår eller slutte på skolen - husk på dette

Jenter står og tenker (colourbox.com)

Her er en huskeliste over hva du må ordne dersom du vil ta et friår før, eller i løpet av, videregående skole, bytte utdanningsprogram eller slutte underveis i skoleåret.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Privatist - hvordan lære pensum før eksamen?

Gutt på biblioteket (www.colourbox.com)

Som privatist har du ikke krav på undervisning i faget. Likevel finnes det flere privatskoler du kan betale for undervisning, eller du kan velge å lese selv. Her får du tipsene.

Les mer

Jobb og aldersgrenser

Jobber i kassa på butikk (colourbox.com)

Visste du at det er ulovlig å jobbe hvis du er under 13 år? Og at du som er ungdommer ikke skal ha en jobb som går ut over skolearbeidet?

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning