Hopp til hovedinnholdet

Gjelder karakterer fra vg1 og vg2 når jeg søker høyere utdanning?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Gjorde det VELDIG dårlig på Vg1 og Vg2, da snakker jeg om bare 2'ere og 3'ere. Men fikk bare 4'ere of 5'ere på Påbyggningsåret. Jeg skal prøve å komme inn på en høyskole med 4,4 i snitt. Men hvis Vg1 og Vg2 karakterer gjelder så sliter jeg. Må jeg da ta opp de karakterene, og evt hvordan er det mulig? Trodde kun Vg3 gjaldt, som var sluttsummen. På Vg1 trodde jeg bare Helse fagene gjaldt, men ikke Norsk osv, det trodde jeg bare gjaldt Vg3.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, takk for ditt spørsmål!

Når du søker høyere utdanning teller alle karakterene dine fra videregående.

Du kan bruke karakterkalkulatoren på utdanning.no for å regne ut poengsummen din.

Slik beregnes poengene når du skal søke høyere utdanning ved universitet/høgskoler:

Karakterpoeng:

Legg sammen ALLE tallkarakterene dine på vitnemålet (også eksamenskarakterer). Tallet du får deler du på antallet karakterer (altså: du finner gjennomsnittet). Deretter ganger du dette tallet med 10.

Skolepoeng er den poengsummen du har før du har lagt til eventuelle tilleggspoeng og alderspoeng. I kvote for førstegangsvitnemål er det denne poengsummen du konkurrerer med.

Hvis du trenger å forbedre karakterer fra fag på videregående må du ta opp fagene som privatist. Da melder du deg opp til de ulike fagene på privatistweb.no og har eksamen til våren. Du kan melde seg opp til privatisteksamen to ganger i året: 25.aug-15.sept og 15.jan-1.feb.

Du betaler en eksamensavgift per fag. Prisen i 2016 er 1 000 kr pr. fag man tar for første gang. Hvis du vil ta opp fag fordi du vil forbedre karakteren din, koster det 2 000 kr pr. fag. Dette er bare en betaling for selve eksamen, men det finnes muligheter for undervisning også enten ved en privatskole eller ved å hospitere. Å hospitere betyr at du følger undervisningen ved en skole. Les mer om dette her.

I artiklene under svaret finner du mer informasjon om å være privatist.

Det var synd du har misforstått hva som regnes med i poengsummen din. Håper dette var oppklarende!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Poeng utdanning

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Privatist - hvordan lære pensum før eksamen?

Gutt på biblioteket (www.colourbox.com)

Som privatist har du ikke krav på undervisning i faget. Likevel finnes det flere privatskoler du kan betale for undervisning, eller du kan velge å lese selv. Her får du tipsene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Videregående skole
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om videregående skole