Hopp til hovedinnholdet

Hvor mye praksis må jeg ha for å ta fagbrev?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg gikk studiespesialisering på VGs og er allerede andre året mitt som psykologistudent. Jeg jobber innenfor helsevesenet og ønsker derfor og ta helsefagarbeider som privatist. Jeg ser at jeg kan lese meg opp til fagene og ta eksamen via privatistweb, men hvordan melder jeg meg da opp til fagprøve når jeg tar "studiet" som privatist? Og evt hvor mange ge timer må jeg ha som arbeidserfaring innenfor helsevesenet før jeg kan gå opp til fagprøve?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Den ordinære utdanningen for å bli helsefagarbeider er fireårig, to år på skole og to år som lærling. For å være kvalifisert for å bli lærling trenger du programfagene fra vg1 Helse- og oppvekstfag og fra vg2 Helsearbeiderfag. Du har rett i at du kan ta programfagene som privatist, du må også ta en tverrfaglig (praktisk) eksamen for vg1 og for vg2.

Et annet alternativ er å ta fagbrev som privatist, dvs. etter praksiskandidatordningen. Det gjør du ved å jobbe innen fagfeltet, istedenfor skole/lære. Kravet for å melde seg opp til fagprøve etter denne ordningen er at du må dokumentere 5 års relevant og allsidig praksis (til sammen 5 år fulltid) fra fagfeltet og i tillegg bestå en teoretisk eksamen på Vg3 nivå (praksiskandidateksamen) før fagprøve kan avlegges. Fagopplæringen i fylket ditt kan gi mer informasjon om denne ordningen.

For deg er det kanskje en kombinasjon av disse to modellene som er mest aktuell, siden det å være lærling og student vanskelig lar seg kombinere. Hvis du tar de fagene du trenger for å få godkjent vg1 Helse- og oppvekstfag og vg2 Helsearbeiderfag vil det telle som 2 av 5 år i praksis etter praksiskandidatordningen. Da trenger du i tillegg til sammen 3 års relevant praksis (til sammen 3 år fulltid) for å kunne gå opp til fagprøve i helsearbeiderfaget.

Håper det var oppklarende. Lykke til!

 

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning