Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bytte underveis?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurte på en ting angående høyere studier. Jeg har et veldig høyt ønske om å komme inn på et studie, men jeg kommer ikke inn på førstegangsvitnemål. Derimot vet jeg om et annet studie som har akkurat de samme fagene de to første årene som det studiet jeg ønsker å komme inn på . Er det mulig at jeg kan starte på dette "reservestudiet" for så å hoppe ut av dette studiet etter 1-2 år og så fortsette på det studiet jeg egentlig vil- bare at jeg begynner i 2/3 året? Må jeg i så fall søke sammen med de andre i den ordinære kvoten eller er det mulig å bare hoppe rett inn uten å søke siden jeg tross alt begynner midt i studiet? En annen ting er at jeg har hatt matte 1T og R1, og jeg lurer på om det er mulig å fjerne 1T/få faget bestått (slik at karakteren på en måte blir fjernet) hvis jeg tar begge fagene som privatist(er det mulig uten privatist og?)? vet dette går hvis jeg hadde tatt R2 i tillegg, men er dette mulig når jeg bare har hatt matte i 2 år? Tusen takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du kan ta fag på et studium og få studiepoengene eller deler av studiepoengene godkjent i en annen grad. Det vanlige er likevel at man da søker opptak på det nye studiet på vanlig måte, og søker om det som kalles for innpass for emner man allerede har fullført.

Samtidig kan det noen ganger være mulig å gjøre en slik overgang som du beskriver, men det er opp til det enkelte studiested. Vi anbefaler at du tar direkte kontakt med det studiestedet du ønsker deg til og spør om du kan gjøre en slik overgang hos dem, og hvilke kriterier de eventuelt da følger.

Alle fag er mulige å ta som privatist. Hvis du tar opp fag mens du fremdeles er elev på vgs kan du få de nye privatistkarakterene på førstegangsvitnemålet ditt, de gamle karakterene faller da bort. Det er mulig å erstatte 1T med 1P.

Vi anbefaler at du snakker med den som er vitnemålsansvarlig på skolen din, for å være sikker på hva som eventuelt kommer på ditt vitnemål. Det er der du kan få det mest konkrete svaret.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Samordna opptak - slik søker du studieplass

Samordna opptak

Samordna opptak hjelper deg å sende en samlet søknad til opptak ved universiteter og høgskoler. De har oversikt over viktige frister og dokumentasjon du må sende inn for å søke studieplass.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning