Hopp til hovedinnholdet

Hvordan blir jeg astronaut?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på en del ting angående utdanning innenfor astronomi/astronaut. Å bli astronaut er drømmejobben, men jeg lurer på om dette er realistisk. Jeg får gode karakterer og interesserer meg for realfag. Hva er de fysiske kravene til dette? Høyde, vekt, syn, helsetilstand, tannhelse - eller om det eventuelt er flere krav også? Jeg vil så gjerne vite om jeg hadde kvalifisert meg til å passe inn i et slikt yrke. (selv om det er en konkurranse mot mange andre) Og hvor kan jeg eventuelt ta denne utdanningen? Takk for svar!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du har ambisjoner! Det er vanskelig å bli astronaut og du må være veldig heldig, men det går an å jobbe mot denne drømmen og mot andre mål samtidig, så du har en "back-up-plan".

Astronauten klargjør seg for å reise ut i rommet, og trener og arbeider i simulator. Det er imidlertidig ikke så ofte astronauter får reise ut i rommet. Om bord i romfartøyene har man spesialister på forskjellige områder, og det er vanlig at astronauter har ingeniørutdanning eller har studert fag som fysikk, kjemi, biologi, biokjemi eller medisin. Du bør ha arbeidserfaring i det fagfeltet du er utdannet innenfor før du søker utdanning som astronaut.
European Space Agency har et astronautsenter i Køln i Tyskland. Her utdannes europeiske astronauter som har kommet gjennom nåløyet for opptak.

For å kunne bli astronaut må du altså først ha en annen utdanning. Da er det lurt å ta en utdanning du kan bruke selv om du ikke skulle bli tatt opp på astronaututdanningen. For å kunne studere de aktuelle fagene på universitetet bør du velge utdanningsprogrammet Studiespesialisering på videregående skole, i andre og tredje klasse velge fordypning i realfag.

Du kan lese mer om å være astronaut her, bruk også linkene videre til lignende yrker og les intervjuene.

Lykke til!
Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning