Hopp til hovedinnholdet

Hva burde jeg bli som minner om sykepleier eller psykolog?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Jeg vet ikke om jeg kan spørre om dette her, men hvor kan jeg eventuelt henvende meg? Finnes det rådgivere? Nav? Mitt spm er: Jeg studerer sykepleie 1. år, men så synes jeg at yrket innebærer et enormt ansvar, også vil jeg ha en utdanning så godt som fri for matte, ingen medikamentregning. I tillegg vil jeg ikke jobbe med slike arbeidstider, og jeg vil helst bruke mine egne klær. I utgangspunktet ville jeg bli psykolog, men det er for uoverkommelig. Planen var å videreutdanne meg til psykiatrisk sykepleie i håp om å få en jobb som lignet mest mulig på psykologens, men har funnet ut at det gjør den ikke. Jeg ville også bli helsesøster men det er for vanskelig å komme inn og å få jobb som det. Da lurer jeg på, hvilken utdanning finnes som ikke inneholder matte, absolutt ikke medikamentregning, er innenfor helse, ligner mest mulig på psykologens jobb, helst en jobb der jeg hjelper folk med psykologiske problemer igjennom samtale, helst på høgskolenivå. sosionom videreutd innenpsykisk?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Dette skjønner vi godt at du lurer på, og det virker som du har tenkt ganske godt allerede.

Vi kan ikke gi deg et fullverdig råd eller en veiledning her, og vi kjenner deg jo tross alt ikke. Men, det kan hende du har rett i det du skriver om sykepleie. Dette må du jo kjenne på selv. Du skriver at du ikke vil ha matte/medikamentregning, og at du føler at yrkesansvaret er stort, og arbeidstiden krevende (og at du vil bruke dine egne klær). Alt dette kan være gode grunner for at du ikke vil trives som sykepleier. Men det kan være fint og lurt å tenke på om disse innvendingene kan "gå bort" for deg hvis noe endrer seg - for eksempel at du føler at du takler yrkesansvaret når du får mer erfaring på studiet, eller at matten ikke er så vanskelig som du tenkte, eller at du blir vant til å ikke gå med egne klær.

Hvis du finner ut at disse grunnene nok vil bli stående, kan det være mange yrker der ute som kunne passet deg bedre. Du har god tid, og mange runder hvor du kan prøve deg frem!

Psykologi er et fag mange syns er spennende - men det er et langt løp, og krever en ordentlig runde for å komme inn, hvor man må ha veldig gode karakterer, også i matte og realfag. 

Du nevner Sosionom, og det er spennende at du gjør. Dette er et kjempeflott fag som kanskje er det som ligner psykolgo mest, er i helsevesenet, hvor du hjelper folk som trenger det gjennom samtale. Så det virker som du har tenkt kjempegodt rundt dette, og at det kan være verdt å undersøke sosionom litt bedre. 

Du spør om det fins noen du kan snakke med, og det gjør det. Det kan være veldig lurt å lufte disse tankene med noen!

Det finnes det som heter fylkesvise karrieresentre, hvor alle over 19 kan få gratis karriereveiledning. Finnmark, Hedmark, Oslo og Sør-Trøndelag har foreløpig ikke slikt karrieresenter. 

På de fleste universiteter og høyskoler fins det også karrieresentre, og disse er som regel veldig gode. Du må i prinsippet være student for å benytte tjenestene deres. Men det *går an* å ringe eller maile dem og spørre høflig om man kan komme innom likevel. Du kan også kontakte Sosionom-studiet direkte, og stille dem noen gode spørsmål om utdanningen hvis du lurer på om den passer for deg.

Hvis du bor i Oslo, er det et gratis og veldig bra sted som heter UngInfo - de gir gratis og god karriereveiledning, og har kontor i Møllergata.

Ellers fins det mange private karrieresentre også, som koster penger. Disse kan være dyre, men også profesjonelle og gode. Så dette kommer an på hvor mye du føler du trenger det, og hva du eventuelt har råd til og syns det er verdt. 

Uansett - det blir spennende å se hva du velger etterhvert!

Lykke til :)

Hilsen René,

Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning