Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på hvordan en muntlig eksamen foregår.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Jeg skal opp i religion og etikk eksamen som privatise neste uke. Har du noen tips til eksamen? Noen typiske temaer som jeg bør kunne litt ekstra om? Også lurer jeg på hvordan denne eksamen foregår. Får jeg forberedelses tid på 30 min? (tror jeg). Er det power point eller vanlig framføring? Som skjønt vet jeg lite og har fått lite informasjon, utenom oppmøte tid.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Du bør se på de nasjonale læreplanene for hva du skal kunne, disse finner du hos Utdanningsdirektoratet. Om du har fulgt undervisning i faget på en privatskole, som f.eks. Sonans, har du nok en årsplan med emner dere har fulgt. Om ikke, er det vanskelig å gi mer konkret tips enn de generelle læreplanene. 

Jeg antar du skal ha muntlig eksamen ut i fra det du skisserer. Måten det gjennomføres på er at du skal ha 24 timer til å forberede svaret til oppgaven. Du får som oftest utdelt et tema, og det temaet skal du lage en oppgave rundt. Du skal ha da en muntlig fremføring, som du kan ha f.eks. Power Point-presentasjon til. Du har lov å ha med egne notater, men generelt sett er det greit å begrense mulige forstyrrelser til et minimum. Prøv å kun ha med enkle stikkord som hukommelseshjelp.

Selve gjennomføringen varer ca 30 minutt, der ca 1/3 (10 minutt) skal være din presentasjon som du har forberedt, og ca 2/3 (20 minutt) skal være en fagsamtale mellom deg og sensor/lærer. I fagsamtalen kan du bli spurt om hva som helst fra pensum, så det gjelder å ha relativt god oversikt over hele pensum. Et tips er å ikke brenne av alt kruttet i presentasjonen, legg ut noen "agn" til sensor som du ønsker å bli spurt om. Altså, si litt, ikke alt du kan, om et tema du kan en del om, da kan det hende sensor spør om dette i fagsamtalen.

Håper dette var til hjelp.

Lykke til!

 

Hilsen redaksjonen i ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Forbered deg til eksamen med tidligere eksamensoppgaver

Gutt sitter på pult foran notisblokk og pc (foto: colourbox.com)

Visste du at du har tilgang til tidligere skriftlige eksamensoppgaver? Det kan være svært nyttig å jobbe med disse som forberedelse til eksamen.

Les mer

Studieteknikk - Hvordan jobbe med leksene?

Pappa og datter gjør lekser sammen (colourbox.com)

Dårlig med motivasjon for leksene? Tentamen rett rundt hjørnet? Hvordan skal du egentlig få all informasjon og pensum inn i hodet?

Les mer

Hvordan starte en skoleoppgave?

Tips til å starte en skoleoppgave (colourbox.com)

Har du opplevd at oppgaven du har fått på skolen virker umulig? At du føler du ikke forstår noe som helst? Her er noen tips som kan gjøre det lettere for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning