Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg søke rett på vg2?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

jeg går i yrkesfag i vg1 og jeg kurer på om jeg kan bytte til studiespes neste år (vg2), må jeg da starte på nytt fra vg1 eller kan jeg bare velge real eller ssø med engang?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det kan du dessverre ikke. Det finnes ikke kryssløp fra vg1 på yrkesfaglige utdanningsprogram til vg2 på studieforberedende utdanningsprogram. Det er så store forskjeller i oppbygging av fag- og timefordeling at du vil mangle nesten alle fag. 

Hvis du gjør et omvalg og begynner på vg1 Studiespesialisering neste år får du utvidet ungdomsretten din med ett år, så du rekker å fullføre vgs innenfor retten. 

Hvis målet ditt er generell studiekompetanse vil korteste vei for deg være å fortsette på vg2 på det utdanningsprogrammet du går på og deretter velge vg3 påbygging.

Du konkurrerer med karakterer fra alle tre årene når du skal søke høyere utdanning, du kan lese mer om det i artikkelen nedenfor.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning