Hopp til hovedinnholdet

Hvordan blir jeg helsesøster? Hva er en bachelorgrad?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, hvilken utdanning trenger man for å bli helsesøster? Kommer det på det samme hvilken linje du går på VGS? Kan du ta påbygg etter du har tatt fagbrev? Hva er bachelorgrad? Hva må du gå på høyskole for å bli helsesøster? Hva må du gå FØR du kan komme inn på høyskole for å bli helsesøster? Hvor lang tid tar det før du er ferdigutdannet helsesøster?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. Så spennende at du vil bli helsesøster.

Hvilken utdanning trenger man for å bli helsesøster?
For å bli helsesøster så må du først bli sykepleier. For å bli sykepleier på må du gå tre års sykepleiestudie. Denne graden tilbys ved en rekke høgskoler og universiteter i Norge. Når du først har blitt sykepleier, kan du søke Helsesøsterstudiet, som er en ett år lang videreutdanning for sykepleiere. Kravet for å søke Helsesøsterutdanning er autorisasjon som sykepleier og minst ett års relevant yrkespraksis. Med andre ord må du studere først tre år sykepleie, og ett år videreutdanning. Tilsammen fire års studie.

Er det samme hvilken linje du går på VGS?
Nei, hvis du vil bli helsesøster er det ikke helt det samme. Opptakskravet for å bli helsesøster er generell studiekompetanse - så da må du enten ta et studieforberedende utdanningsprogram, eller ta påbygg etter å ha gått yrkesfag. Her kan du lese hvordan du får studiekompetanse. Men så lenge du får studiekompetanse, kan du velge hva du vil på videregående.

Kan du ta påbygg etter du har tatt fagbrev?
Ja, det kan du absolutt. Du har til og med rett til det. Hvis du fullfører fagbrev, har du faktisk rett til å studere ett års påbygg, når som helst senere. Dette kan du lese om under ungdomsretten din.

Hva er en bachelorgrad?
Høyere utdanning er gjerne delt opp i ulike lengder. Akkurat som at vgs er sett på som tre år før man er ferdig utdannet (fire hvis man går som lærling), er bachelorgrad også et nytt "nivå" man kan bli ferdig med. Bachelorgraden er tre år (hvis man tar den i normalt tempo), akkurat som vgs. Hvis man tar en mastergrad, går man opp enda ett nivå, og det tar to år til. Altså fem år til sammen.

Håper svaret hjalp! Lykke til med valgene dine :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning