Hopp til hovedinnholdet

Kan man ta Vg3 påbygg og få studiekompetanse med realfagskombinasjon?

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei jeg begynte på vg1 helse- og oppvekstfag i år, og i starten ville jeg bli sykepleier. nå har jeg lyst til å utdanne meg til lege istedet, men så fant jeg ut at for å studere medisin må man ha studiekompetanse med "realfagskombinasjon". derfor lurer jeg på om det går an å ta vg3 påbygg og fortsatt få studiekompetanse med realfagskombinasjon? finnes det noen slags fordypning i realfag ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Vg3 påbygg vil åpne opp dørene for å kunne studere det meste på universiteter og høyskoler - så det er spennende at du tenker på å ta det.

For å studere medisin må du ha en realfagskombinasjon i tillegg, som du skriver, og denne får du ikke på Vg3 påbygg. For å kunne søke studier i medisin må du ha generell studiekompetanse + realfagene: R1/(S1+S2) og FYS1 og KJE(1+2). Du vil ikke få alle realfagene på vg3 Påbygging, du kan maksimalt velge ett av dem, hvis skolen tilbyr realfag.

Du må enten ta dem på egenhånd som privatist underveis, eller ta fagene etter at du er ferdig med vgs.

Siden opptakskravene og karakterkravene på medisin er såpass strenge og vanskelige, er det ganske vanlig å ta opp fag man trenger, eller ta opp fag for å forbedre karakterene sine, som privatist etter at man er ferdig på vgs. Så hvis du virkelig drømmer om å bli lege, har du alltid denne muligheten. Vær oppmerksom på at hvis du tar realfagene etter at du har fullført videregående opplæring, vil du ikke få førstegangsvitnemål.

Ta gjerne en prat med rådgiver på skolen din om disse fremtidsplanene, det kan være lurt! Vg3 Påbygg gir deg muligheter til å studere det meste, så det er lurt å vurdere det hvis du kunne tenke deg å studere videre, selv om du ikke får alle realfagene du trenger for å studere medisin.

Lykke til med valgene dine :)

 

Hilsen René,

Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning