Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil jobbe med film, hva gjør jeg?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg ønsker å lage mine egne filmer om et par år, må jeg ta noe skolegang eller utdannelse for dette? Kan jeg få noen form for filmstøtte uten å ha gått noen skolegang? Jeg lurer også på...jeg har allerede skrevet ferdig en historie som jeg skal skrive om til et manus, går dette? Eller må jeg har profesjonell hjelp?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det høres kult ut!

Filmbransjen er sånn at det ikke er en satt fasit på det ene eller andre. Det er nok av folk som jobber i den som ikke har noen utdanning, og nok av folk som har massevis av utdanning. Det er en bransje du ikke er garantert jobb i uansett hva du gjør. Det som er gunstig med å gå skole er at du får tid og rom til å prøve og feile, og knytte mange verdifulle kontakter, og kontakter er veldig viktig i denne bransjen.

For å ha rett på Norsk Filminstitutt sine støtteordninger, som du kan lese om her, behøver man i utgangspunktet høyere utdanning, evt. dokumentert erfaring i bransjen - d.v.s. at man har jobbet profesjonelt med film. 

Om du har skrevet ferdig en historie og vil skrive et filmmanus er det bare å kjøre på. Det kan være lurt å sette seg litt inn i formatering av manuskripter, om du søker på en film du liker + script eller screenplay er sjansen stor for at du finner det. Les og se hvordan et manus ser ut. Husk at det kun skal formidles det en seer ser og hører (handling + tale/lyd). 

Det er alltid lurt å få noen til å lese gjennom det du har skrevet. Du har folk som leser manus som jobb, men disse koster ofte penger. Start med venner og folk du stoler på som også har god kontroll på film. Folk som tør å si i fra om noe ikke funker.

Det er dessverre vanskelig å gi noe klart svar på hva du må gjøre her, men kom deg ut og bli kjent med folk som deler lidenskapen din. Prøv å sett i gang noen samarbeid med folk. Prøv masse forskjellig!

Hilsen redaksjonen i ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan lage enkle filmer?

Klipper film på nettbrett (foro: ung.no)

Har du en egen YouTube-kanal? Trenger du filmer til bloggen din? Eller liker du bare å lage filmer sammen med vennene dine?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning