Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta en ny fagutdanning?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har snart fagbrev som kokk, men har funnet ut at dette ikke er noe jeg vil jobbe med. Jeg har vurdert å starte på en annen utdanning etter læretiden, har da tenkt litt på elektriker. Er det da mulig å begynne på ny på videregående, eller må jeg ta utdanningen en annen plass ettersom at jeg har brukt opp årene på videregående?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og beklager tregt svar

Det er flott at du vil fullføre fagbrevet ditt. Med yrkeskompetanse blir du også kvalifisert for fagskole, eller du kan søke vg4 påbygging hvis du ønsker studiekompetanse.

Alle har rett på videregående utdanning, men bare en gang. Når du har gått et treårig løp som fører til generell studiekompetanse har du brukt opp din ungdomsrett på det. Utdanningen som elektriker ligger i videregående opplæring.

Du kan gjerne søke på vg1 i offentlig skole neste år, men din søknad vil bli vurdert først etter at alle med rett har blitt tatt inn. Hvis du ikke får plass i offentlig skole kan du se om du finner private tilbud, eventuelt ta programfagene du trenger som privatist. Du trenger ikke å ta fellesfagene på nytt, de har du tatt fra før.

Det kan også være mulig å begynne direkte i lære, uten å ta programfagene først, da blir læretida forlenget for å erstatte dem. Det er bedriften selv som bestemmer om de tar inn en lærling på det grunnlaget, her kan det være stor variasjon i muligheter fra fylke til fylke, og fra bransje til bransje. Sjekk ut mulighetene for det i ditt hjemfylke.

Et annet alternativ er å ta fagbrev etter praksiskandidatordningen. Det får du ved å jobbe innen fagfeltet, istedenfor skole/lære. Du må selv skaffe seg relevant jobb. Kravet for å melde seg opp til fagprøve etter denne ordningen er at du må dokumentere 5 års relevant og allsidig praksis fra fagfeltet og i tillegg bestå en teoretisk eksamen på Vg3 nivå (praksiskandidateksamen) før fagprøve kan avlegges. Fagopplæringen i fylket ditt kan gi mer informasjon om denne ordningen dersom det er aktuelt.

Håper det var oppklarende. Sjekk gjerne om det er et Karrieresenter i nærheten av hjemstedet ditt, hvor du kan få veiledning.
Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Fagskole – noe for deg?

Klasserom (colourbox.com)

Fagskoler er korte, yrkesrettede utdanninger og er et alternativ til universiteter og høyskoler. Om du vil fort i jobb, eller du ikke har studiekompetanse og ikke ønsker å ta påbygg, kan fagskoler være et godt valg for deg.

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning