Hopp til hovedinnholdet

Kan man ta flere fagbrev?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei Jeg går nå Teknikk og Industriell Produksjon og er i tvil om jeg skal gå lette kjøretøy eller industrimekaniker. Jeg har helst lyst til å ha begge muligheter. Kan man ta flere fagbrev, og hvordan funker det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du har utdanningsplaner!

Det er i utgangspunktet fullt mulig å ta to fagbrev, men ikke innenfor ungdomsretten. Du har bare rett på 1 utdanning. Hvis du blir lærling etter vg2 Kjøretøy og tar fagbrev som bilmekaniker vil du ikke lenger ha ungdomsrett hvis du søker vg2 Industriteknologi etterpå.

Derimot kan du gjøre ferdig skoledelen for begge fagene mens du fremdeles har ungdomsrett. Når du har fullført vg2 Kjøretøy kan du gjøre et omvalg og søke vg2 Industriteknologi (eller motsatt). Du trenger ikke å ta fellesfagene på nytt. Etterpå vil du være kvalifisert for å bli lærling i alle fag som bygger på begge vg2-kursene. Ved omvalg får du utvidet ungdomsretten med ett år og har derfor fremdeles ungdomsrett når du blir lærling i ett av disse fagene.

Du har ikke lenger ungdomsrett når du skal bli lærling i fag nr.2. Det betyr at lærebedriften får mindre tilskudd for å ta deg inn, men du er kvalifisert og det er mange som foretrekker litt voksne lærlinger.

Det kan være også mulig å begynne i lære uten å ha riktig vg2 først, da blir læretida forlenget. Det er bedriften selv som bestemmer om den tar inn en lærling på det grunnlaget, her kan det være stor variasjon fra fylke til fylke, og fra bransje til bransje. 

Be gjerne kontaktlærere og/eller rådgiver på skolen din om en samtale om dette. Lykke til med valgene dine!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning